Water weblog

Guido van der Wedden

Delft, maak meer van de haven in de Zuidkolk!


Waterrecreatie is een van de snelst groeiende vormen van toerisme in Nederland. De Gemeente Delft staat aan het
begin van een proces waarbij zij haar blik richt op deze vorm van toerisme.

Op dit moment is de Zuidkolk in Delft de enige plaats waar passanten in Delft
kunnen aanmeren buiten de vaargeul.

Toch heeft de Zuidkolk nog niet de alure de andere oude stadshaven wel hebben, terwijl de (nautische) geschiedenis met
Vermeer’s ‘Zicht op Delft’ er wel is.Meerhaven deed onderzoek bij verschillende oude stadhavens, sprak met veel passanten en instanties creeerde met deze bouwstenen een nieuwe poort voor Delft.

Een blauw park waar water en stad elkaar ontmoeten en waar het goed toeven is voor passanten, touristen en bewoners van Delft.
Door haar flexibele inrichting en de ligging en vormgeving van het havenpaviljoen (link) is het mogelijk om een aantal keren per jaar unieke evenementen op het water te organiseren met de stad als decor.

Weergaven: 903

Reactie van Koos Langelaan op 7 April 2010 op 23.48
Op zich een prachtig plan, maar de beroepsvaart draait met het achterschip diep door de kom, zeker als ze vanaf R'dam richting Den Haag varen. Hebben zij dan geen last van die steigers die zover de kom in liggen? Ik vrees van wel!
Reactie van Guido op 11 April 2010 op 11.04
Dat is niet het geval, Koos: dit ontwerp blijft uit de officiële provinciale vaarweg!
Reactie van Koos Langelaan op 11 April 2010 op 21.44
Deze haven zou echt een grote aanwinst voor Delft zijn! Zelf heb ik ook wel eens een dag aan de hooikade gelegen, best leuk, ondanks dat je dicht bij huis ligt. De ophaalbrug in dit ontwerp? Afstandbediend vanaf de Hambrug?
Reactie van Thijs Kleijn op 13 April 2010 op 10.01
Het idee is om de brug vanuit het nieuwe havenpaviljoen in het hart van de haven te bedienen. De plek van het havenkantoor is juist gekozen om een goed overzicht te hebben om zo een sturende rol in het vaarverkeer te spelen.
Reactie van Koos Langelaan op 14 April 2010 op 0.28
Niet alleen de passanten die de haven willen aandoen, maar ook het vaarverkeer van en naar Midden-Delfland, Vlaardingen en het Westland zal deze brug passeren.
Reactie van Thijs Kleijn op 14 April 2010 op 9.28
Heel juist! Vandaar dat een goede bediening essentieel is. De eerste stap is echter de Gemeente Delft overtuigen van een dergelijk plan.
Reactie van Guido op 25 April 2010 op 14.58
Zou jij daar niet een presentatie over geven aan de gemeenteraad?
Reactie van Thijs Kleijn op 26 April 2010 op 9.16
jazeker, ik wilde even wachten tot het college is geïnstalleerd en volgens mij is dat afgelopen donderdag gebeurd dus ik zal er eens een belletje aan wijden.
Reactie van Guido op 7 Mei 2010 op 18.17
Dat is vreemd, Jeroen, want dit ontwerp blijft uit de officiële provinciale vaarweg en is zodoende geen probleem voor de provincie (zie stippelijn 'vaargeul' op de plattegrond). Het beheer van het deel dat buiten de vaargeul ligt, is inmiddels dan ook overgedragen van de provincie naar de gemeente Delft.

Misschien dat de vrachtschepen inmiddels meer ruimte nodig hebben voor de bocht dan de officiële ligging van de provinciale vaargeul? Dat moet goed uitgezocht worden voordat dit plan evt. uitgevoerd wordt. Dank voor je opmerking!
Reactie van Thijs Kleijn op 7 Mei 2010 op 21.07
Jeroen, je schetst een zeer reeel probleem. Zoals Guido al opmerkte ben ik uitgegaan van de officiële provinciale vaarweg.Ook heb zelf gekeken hoe ver de boten de kolk in zwaaien.
Mijn ontwerp moet gezien worden als een eerste aanzet, als de Gemeente Delft serieus over dit idee nadenkt is het inderdaad raadzaam om hier samen met de provincie nadere studie naar te doen.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2020   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden