Water weblog

Guido van der Wedden

Vervoer over water in Delft. DeltaSync

Een waterbusverbinding tussen station Delft, het centrum en de TU wijk, daar ging de interessante lunchlezing "vervoer over water Delft" die ik vandaag bij Deltasync in Delft bijwoonde onder andere over. Wenneke Lindemans en Rutger de Graaf presenteerden hun onderzoek 'Water voor bereikbaarheid' en gingen daarbij vooral op het hoofdstuk over de kansen voor Delft in.

Een van de ideeën voor Delft is het met elkaar verbinden van de belangrijkste toeristische attracties in Delft (Centrum, Porceleyne Fles en Delftse Pauw) via een waterbus. Deze attracties en het station Delft zijn immers allemaal aan bevaarbaar water gelegen. Nabij de Porceleyne Fles, bij de Nieuwe Haven, kan een voorziening worden getroffen om van de auto over te stappen op de waterbus naar het centrum: het zogenaamde Park & Float principe.

Park & Float transferium (afbeelding Deltasync)

's Ochtends en 's avonds in de spits zou deze waterbusverbinding studenten en forensen van het station naar de TU-wijk (Nieuwe Haven) kunnen vervoeren. 's Middags zou deze zelfde waterbus toeristen vanuit het transferium naar het centrum kunnen vervoeren. In het weekeind kan op dezelfde manier het winkelpubliek naar de stad worden vervoerd.

Waterbus vanaf het transferium op weg naar het centrum van Delft (afbeelding Deltasync)

De reistijd per waterbus vanaf het station naar de TU is ongeveer 4,8 minuten, vergelijkbaar met de huidige busverbinding. Een hoogfrequente verbinding (elke 2 -5 minuten een boot) kan de huidige buslijn 40 vervangen. En dat is mooi want als in de nabije toekomst de Sebastiaansbrug gedurende ongeveer een jaar onbruikbaar is voor verkeer, en bussen naar de TU-wijk moeten omrijden, biedt een waterbusverbinding daarmee een serieus alternatief.

Voordelen van deze waterbusverbinding zijn verder onder meer:

- er is geen nieuwe infrastructuur voor nodig: het water ligt er immers al;

- het geeft een impuls aan Delft als duurzame waterstad;

- het verbindt de TU en de stad op een bijzondere, blauwe manier;

- het aantal toeringcars in het centrum vermindert;

- het vergroot de belevingswaarde voor toeristen en winkelend publiek: een boot is leuker dan de tram;

- het vormt een katalysator voor de ontwikkeling van het terrein rond de Nieuwe Haven.

Obstakel op de route is de lage Abtswoudse brug. Rutger gaf echter aan al een fabrikant te hebben gevonden die overdekte waterbussen kan leveren die hier onderdoor kunnen varen.

Na de presentatie was er mogelijkheid tot discussie. Er werd gesuggereerd dit plan te combineren met de plannen van Thijs Kleijn (haven Zuidkolk) en de plannen van de gemeente met de Nieuwe Haven. Een andere suggestie die gedaan werd, was om het mogelijk te maken ook de fiets mee te nemen aan boord. Dit is een van de redenen van het succes van de waterbus tussen Dordrecht en Rotterdam. Niet alle gebouwen van de TU-wijk zijn immers dicht aan het water gelegen. Verder gaf een vertegenwoordiger van de TU aan dat, om deze verbinding voor studenten aantrekkelijk te maken, deze voor hen met de OV-jaarkaart te gebruiken moet zijn.

Het rapport is inmiddels aangeboden aan de gemeente Delft. Het is nu de bedoeling te kijken of er voldoende draagvlak voor deze ideeën is in Delft en ze dan verder uit te werken tot een bussiness case. Rutger zag het in elk geval al helemaal voor zich: als het concept aanslaat, kunnen we het later uitrollen met een bootverbinding naar het nieuw te ontwikkelen Science Port Delft of nog verder, een bootverbinding van station Delft met Rotterdam Airport!

Weergaven: 574

Reactie van Guido op 4 Juni 2010 op 6.43
Zie ook dit bericht in Delta.
Reactie van Adriaan de Haan op 4 Juni 2010 op 9.11
Ik dacht dat de porceleyne fles ging verhuizen naar het legermuseum. Het legermuseum trekt daar namelijk in 2013 uit.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden