Water weblog

Guido van der Wedden

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat de dijken in in Zuidwest-Nederland doorbraken tijdens de watersnoodramp van 1953. Klimaatveranderingen en een stijgende zeespiegel stellen Nederland in 2013 voor uitdagingen waarop we ons moeten voorbereiden. Door dat nu te doen, voorkomen we dat een mogelijke ramp of tekort ons straks overvalt. Het Deltaprogramma bereidt Nederland voor op op de toekomst. In 2014 worden hiervoor voorstellen voor Deltabeslissingen geleverd, waarover het kabinet en de Tweede Kamer beslissen.

 

Een van die Deltabeslissingen is de Deltabeslissing Waterveiligheid. Hierin wordt een overstap gemaakt van dijkhoogtes op basis van de traditionele overschrijdingskans (wat is de kans dat een bepaalde waterstand wordt overschreden) naar een overstromingsrisicobenadering (wat is het risico als een bepaalde dijk overstroomt) en daaruit afgeleid een overstromingskans als norm voor waterveiligheid.

 

Het Deltaprogramma vraagt in een brief aan de waterschappen hun reactie op de plannen. Ook bij Delfland wordt daarom een concept-brief besproken met een reactie richting Deltaprogramma, waarin Delfland de specifieke belangen van ons waterschap onderstreept. De AWP Delfland is tevreden over de inhoudt van deze brief. Wel benadrukken wij niet te tornen aan de veiligheid.

 

De AWP Delfland onderschrijft de noodzaak voor nieuwe normen. De bestaande veiligheidsnormen dateren immers uit de jaren zestig en zijn vastgesteld na de watersnoodramp van 1953. Nieuwe normen kunnen ons land op een kosteneffectievere manier beschermen. Wel moeten we er hierbij voor waken dat, zolang de nieuwe, op overstromingsrisico in plaats van overschrijdingskans gebaseerde normen nog niet voldoende zijn ontwikkeld, de huidige, oude veiligheidsnormen niet losgelaten mogen worden: 60 jaar geleden werden we immers volkomen verrast door de stormvloed, terwijl toen vaak gewaarschuwd was voor de staat van de dijken. Het had weinig gescheeld of heel Zuid-Holland had onder water gestaan en ook Delfland was overstroomd.

 

Het is volstrekt niet acceptabel dat we ons een dergelijke ramp opnieuw laten overkomen terwijl we in afwachting zijn van, of vooruit lopen op, een nieuwe rekenmethode om dijkhoogtes te bepalen. We moeten daarom doorgaan met onze dijken te laten voldoen aan de huidige normen, totdat de nieuwe normen voldoende onderbouwd zijn met kennis en de onzekerheden in kaart zijn gebracht. Veiligheid bieden tegen overstromen is de primaire taak van de waterschappen en daaraan mogen in geen geval concessies worden gedaan, ook niet in tijden van economische malaise en bezuinigingen.

 

In onderstaande film wordt teruggekeken op de ramp van 1953 en geeft ir. Hans Haarsma van de AWP Delfland, na afloop van een lezing van prof. ir. drs. Han Vrijling, georganiseerd door het KIVI NIRIA, zijn visie op de dijkveiligheid.


 

Weergaven: 256

Reactie van Frank van den Hoven op 28 Februari 2013 op 3.00

Dhr. Haarsma stelt dat wij zelf de hogere waterstanden in de rivieren bij zware neerslag, over ons hebben afgeroepen door de verstening door bebouwing, wegen en parkeerplaatsen. Maar vergeet ook al die versteende voortuinen niet. Vaak zie je in wijken hele straten met huizen met tuinen die zijn betegeld, want men wil o zo graag een huis met tuin maar vindt die tuin bijhouden toch wel een gedoe dus hup tegels erin. Waardoor waterschappen dure extra capaciteit moeten aanleggen voor waterafvoer. In sommige gemeenten / regio's is daarom al een stimuleringsprogramma opgesteld om mensen te stimuleren weer meer groen en minder steen in hun tuinen aan te leggen. Ik weet alleen niet meer waar dat concreet speelt. Het is allicht een goed voorbeeld ter navolging.

Reactie van Guido op 1 Maart 2013 op 18.44

Klopt helemaal, Frank. Die stimuleringsprogramma's ken ik niet, maar zijn inderdaad een goed idee.

Zie voor meer informatie voor een mogelijke andere normering ook het bericht Nederlandse dijken worden anders ingericht.

Reactie van Frank van den Hoven op 3 Maart 2013 op 2.29

Klinkt goed dat artikel. Lijkt me logisch, een herijking van het dijkenbeleid na 60 jaar, rekening houdend met de risico's per locatie en niet generiek voor de hele dijkring een zelfde norm terwijl de risico's verschillend zijn.

Als ik het concrete artikel over die groenetuinenstimuleringsregeling nog ergens vind, zal ik het je melden.

Reactie van Frank van den Hoven op 6 April 2013 op 23.14

Hier een vers-van-de-pers artikel over Rotterdam en HH Schieland en de Krimpenerwaard die verontstening van tuinen in belang van het waterbeheer willen stimuleren:

Rotterdam start publieksactie ‘Tegel eruit, groen erin'
De gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard willen graag dat bewoners zelf meer doen met groen in woonomgeving. Door bijvoorbeeld een deel van de tuin terug te geven aan de natuur, wordt al een belangrijke bijdrage geleverd om wateroverlast te voorkomen. Maar ook door geveltuinen te maken wordt de riolering ontlast. Met de actie ‘Tegel eruit, groen erin’ stimuleert Rotterdam dit.

Op 2 april werd het Green Team geïntroduceerd, een team dat bestaat uit gemeentelijke water- en groenexperts. In wijken waar dat hard nodig is geven zij de komende maanden tuintips. De experts gaan langs in de Agniesebuurt, het Oude Noorden, Oud Crooswijk, Oude Westen en Rotterdam-Centrum. (bron: Gemeente Rotterdam, 3-4-2013)

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden