Guido van der Wedden
Je flesje bijvullen met kraanwater in Delft? Omdat kraanwater niet overal openbaar beschikbaar is, plaatst stichting Join the Pipe in samenwerking met gemeenten openbare kraanwatertappunten. Zo is afgelopen maandag een tappunt op het Plein in Den Haag geopend door Minister Verhagen. Voor ieder tappunt in het Westen wordt ook een waterproject in een ontwikkelingsland gefinancierd. Op 28 juni dienen de fracties van Water Natuurlijk, PvdA en AWP Delfland een motie in om ook zo'n kraanwatertappunt in het centrum van Delft te plaatsen. Op deze manier laat immers ook het hoogheemraadschap van Delfland zien belang te hechten aan een duurzame samenleving.
Stichting Join the Pipe is een non-profit organisatie die zich inzet voor een eerlijke verdeling van schoon drinkwater in de wereld. Middels de verkoop van duurzame waterflessen, karaffen en kraanwatertappunten financieren we waterprojecten in Afrika en Azië. Join the Pipe promoot het drinken van kraanwater in Westerse landen, zo besparen mensen niet alleen veel geld door kraanwater te drinken, de milieubelasting wordt ook veel minder groot. Per dag verdwijnen er in Nederland namelijk 500.000 verpakkingen in het milieu, dit is uiteraard allemaal onnodig. Ook wanneer men bedenkt dat Nederland het beste kraanwater van Europa heeft, waarom zouden we dan vrachtwagens vol voorverpakt water vanuit Frankrijk naar Nederland laten rijden? De duurzame waterflessen zijn gemaakt van BPA-vrij plastic, dit betekent dat ze geen weekmakers en schadelijke stoffen bevatten waardoor deze gewoon in de vaatwasser kunnen. Door een fles aan te schaffen en deze te vullen met kraanwater is men duurzaam beter.
Echter omdat kraanwater niet overal openbaar beschikbaar is, plaatst Join the Pipe in samenwerking met gemeenten openbare kraanwatertappunten. Deze staan inmiddels al op meer dan 100 locaties door Nederland, zo zijn deze al in alle grote steden van Nederland geplaatst. Voor ieder tappunt in het Westen wordt ook een waterproject in een ontwikkelingsland gefinancierd. Hierdoor heeft men niet alleen water in het Westen, maar is er ook water beschikbaar in Afrika of Azië.
Water Natuurlijk, PvdA en AWP Delfland vinden het initiatief van Join the Pipe erg sympathiek en dienen daarom 28 juni deze motie in.
Weergaven: 1006
Tags:
Zojuist in de VV is deze motie aangenomen. De fracties bedrijfsgebouwd, ongebouwd en Partij voor de Dieren stemden tegen, de overige fracties inclusief de hoogheemraden stemden voor. De fractie bedrijfsgebouwd betoogde dat kraanwater niets met het werk van Delfland te maken heeft; hij kent wel meer leuke initiatieven en vindt dat het bestuur van Delfland zich niet met dit soort moties bezig hoort te houden. Ben van der Velde van Water Natuurlijk bracht hier tegenin dat het verminderen van plastic afval wel degelijk bijdraagt aan schoner oppervlaktewater in ons beheersgebied. Daarnaast dragen wij zo bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Ik voegde daaraan toe dat dit soort initiatieven Delfland op een positieve manier in het nieuws brengen, daarnaast is dit blijvende promotie omdat het tappunt bij voorkeur voor het Gemeenlandshuis moet komen te staan.
Zie ook het bericht Drinkwatertappunt in Delft in Delftse Post, juli 2012.
Het fractievoorzittersoverleg van Delfland heeft unaniem ingestemd met plaatsing van het watertappunt nabij het gebouw van Unesco IHE aan de Westvest in Delft.
Vorige week in de commissie BOB is gemeld dat het drinkwatertappunt in juni wordt geplaatst en dat de uitnodiging hierbij als bestuur aanwezig te zijn volgt.
Vorige week werd mij desgevraagd door Delfland gemeld dat het streven is dat het tappunt half november 2013 in gebruik wordt genomen.
Afgelopen dinsdag werd het drinkwatertappunt aan de Westvest, voor het gebouw van UNESCO-IHE, officieel in gebruik gesteld door de dijkgraaf, de directeur van het IHE en enkele studenten uit Bangladesh. Tegelijk met dit watertappunt is in Bangladesh een soortgelijk tappunt geplaatst.
Luister voor meer informatie naar dit interview in het programma Delft Actueel op Stadsradio Delft vanavond.
Opmerking
Welkom bij
Water weblog
© 2024 Gemaakt door Guido. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Water weblog