Guido van der Wedden
Van een inwoner van Delfland kreeg ik het volgende verzoek:
"Door de komst van het nieuwe gemaal en de kering bij de Duyvelsgatbrug is de doorvaart vanaf de Kantoorgracht naar de Schie en andersom niet meer mogelijk. De afstand tussen het gemaal en de aanwezige woonschepen is te klein om hier met een klein schip (sloepje, watertaxi) langs te kunnen varen. Kan deze verbinding hersteld worden?"
Het woonschip ligt zo dicht op het gemaal, dat er geen kleine scheepjes meer langs kunnen (foto google).
Ik kan me volledig achter dit verzoek scharen: als straks namelijk de Kapelsebrug onder handen wordt genomen, is daarmee de enige toegang tot de binnenstad voor kleine schepen afgesloten. Dit betekent dat de watertaxi het centrum niet meer in kan. Voor een stad die graag een waterstad wil zijn is dit betreurenswaardig. Als vóór het zomerseizoen de doorvaart bij de Kantoorgracht hersteld wordt, kunnen de watertaxi's in de zomermaanden via deze route toch de stad binnenvaren. Er is wel enige haast mee geboden, want waarschijnlijk gaat in maart 2010 de Kapelsbrug tot oktober dicht, waardoor helemaal geen doorvaart richting binnenstad meer mogelijk is. Na herstel van de Kapelsebrug vergroot deze doorgang de mogelijkheden om rondjes in en om Delft te varen voor kleine vaartuigen.
Herstel van de doorvaart in de Kantoorgracht is relatief eenvoudig en weinig kostbaar. Om de doorvaart weer mogelijk te maken moeten 4 woonschepen (Linda, Pronkjewel, Muyseval en Haddock) enige meters opgeschoven worden. Met de recentelijke vervanging van het woonschip Anna is dit woonschip hierop vooruitlopend alvast op de goede plek neergezet ( +- 8 meter tussenruimte met het woonschip Linda).
Het woonschip Anna wordt verplaatst (foto gemeente Delft).
Dit maakt het mogelijk om ook de overige 4 woonschepen op te schuiven. Dit is relatief eenvoudig. Hiervoor moet een aantal handelingen uitgevoerd worden, waaronder nieuwe afmeerringen en aanpassingen aan riool-, gas- en elektraaansluitingen. Waarom de gemeente na het woonschip Anna de overige woonschepen niet ook meteen heeft verplaatst is mij een raadsel.
Aangezien dit verzoek tot de taken van de gemeente behoort, en niet tot die van Delfland, heb ik de vraag van deze Delftenaar doorgestuurd naar enkele (kandidaat-)raadsleden van de VVD Delft, die water en bevaarbaarheid na aan het hart hebben. Ook heb ik het op verzoek doorgestuurd aan een kandidaat-raadslid van Onafhankelijk Delft. Zij kunnen dit via hun partijen ter sprake brengen bij de verantwoordelijk wethouder of ambtenaren. Ik ben benieuwd naar de uitkomst.
Weergaven: 1511
Tags:
Vanuit Delfland kreeg ik van hoogheemraad Arie van den Berg bericht over de proef die afgelopen week heeft plaats gevonden met het gemaal en de stuwen binnenstad Delft:
"De genoemde woonboot zou in normale situaties te dicht op het gemaal liggen. In deze situatie met een beperkt peilgebied en dus beperkte stroomsnelheid is de afstand echter aanvaardbaar.
De proef is geslaagd: de stuwen werken nu goed en ze zijn vanuit één centraal punt te bedienen. Als het TA project, Technische Automatisering, voltooid is, kan dit ook vanuit het centrale punt waterbeheersing in Vlaardingen, dit is nog niet klaar.
De binnenstad van Delft werd in een zeer korte tijd op een lager peil gepompt, dit is natuurlijk een gewone situatie, met hoger water en veel neerslag duurt dit langer en is de situatie ongetwijfeld weer anders.
Het peil in de gracht voor het gemaal, de Kantoorgracht, heeft best wel snel een peilverlaging door verhang (het water moet op snelheid zien te komen). Dit gaf geen problemen voor de bewuste woonboot, deze lag blijkbaar goed aangemeerd. Twee andere woonboten gingen wel scheef hangen, hier gaat in de gemeente met de bewoners in overleg om de boten meer ruimte te geven met het aanmeren."
Vandaag, tijdens de jaarlijkse excursie van de Verenigde Vergadering van Delfland, werd door de hoogheemraad verantwoordelijk voor Delft gemeld dat Delfland met de gemeente Delft zoekt naar een oplossing zodat de doorvaart vanuit de Kantoorgracht naar het Rijn-Schiekanaal voor watertaxi's mogelijk wordt. Hiervoor moet mogelijk een woonboot verplaatst worden. Gezamenlijke acties van de AWP Delfland en de VVD Delft beginnen blijkbaar toch hun vruchten af te werpen.
Leden van de Verenigde Vergadering luisteren op de Duivelsgatbrug naar de hoogheemraad.
Watertaxi's kunnen dan tevens oversteken richting Delftse Hout. De hoogheemraad vertelde daarnaast dat op verzoek van de uitbater van de watertaxi Delfland ook nog uitzoekt of de sluis bij de Tweemolentjeskade bedienbaar gemaakt kan worden zodat watertaxi's ook de Delftse Hout binnen kunnen varen. Hierbij kijkt Delfland ook naar de invloed op de waterkwaliteit van de Delftse Hout.
Opmerking
Welkom bij
Water weblog
© 2024 Gemaakt door Guido. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Water weblog