Water weblog

Guido van der Wedden

De AWP wil dat het waterschap serieus overweegt de jaarlijkse bijdrage van de cultuurhistorisch belangrijke poldermolens in ons gebied te verhogen, meer in lijn met wat andere waterschappen aan poldermolens bijdragen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de functies die die molens kunnen vervullen.  En een voorstel hiervoor in de aanloop naar de voorjaarsnota aan het AB te sturen.

Tijdens de commissievergadering stond een verzoek van de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied op de agenda om de jaarlijkse bijdrage per molen van waterschap Rivierenland te verhogen van 138 naar 1500 euro. De poldermolens waren vroeger van (de rechtsvoorgangers van) het waterschap en zijn belangrijke cultuurhistorische elementen in het landschap, dat zij mede gevormd hebben. "Voor het onderhoud is jaarlijks veel geld nodig, meer dan voor andere monumenten, omdat ze van hout zijn, blootgesteld aan de elementen." betoogde voorzitter mevr. Van Ruijven. "Het rijk draagt 6.000 euro bij, de gemeente West Betuwe 3.000 euro, de provincie 2.000. Het waterschap heeft als voormalig eigenaar een morele verplichting jegens de molens." Verder vertelde ze dat twee molens ook bijdragen aan de waterkwaliteit omdat ze het water in een natuurgebied rondpompen.

Ik was eigenlijk wel geschokken van het lage bedrag dat wij bijdragen. Als ik dit vergelijk met de bedragen die wij uitgeven aan allerlei advieswerk en projecten, vind ik het niet in verhouding staan. Voor 138 euro kunnen we 1 uur een junior adviseur inhuren. Collega Paul van Gendt van de Partij voor de Dieren vond het zelfs "genant" dat het waterschap in het rijtje van steunende overheden de hekken sluit met 138 euro per jaar per molen.

Ik ben nagegaan hoe dit bij andere waterschappen zit. Delfland heeft nog vijf poldermolens in bezit, waarvan ze het volledig onderhoud bekostigen. Rijnland heeft 54 maalvaardige poldermolens waaraan ze bijdragen en die in tijden van nood nog mee kunnen helpen de polders droog te houden. Hollands Noorderkwartier draagt 1.000 euro per molen per jaar bij. Rijnland 3.200 euro per maalvaardige molen per jaar.

Ook dhr. Nederveel van de molenstichting SIMAV kwam inspreken. Hij herhaalde een aanbod dat hij in 2023 al had gedaan om de maalvaardige molens in het gebied van waterschap Rivierenland ook in te zetten, net als bij Rijnland, om te helpen met malen. "Dit bespaart energie, CO2-uitstoot, helpt bij clusterbuien, maar ook tijdens onderhoud aan gemalen kan dit dure tijdelijke pompinstallaties besparen." Wat de AWP betreft nemen we dit aanbod met beide handen aan. Ik heb heemraad Boons (BBB) gevraagd hoe ze hier tegenover staat en wat wij met dit aanbod gaan doen. Ze gaat uitzoeken wat er destijds na dit aanbod mee gedaan is.

Er was breed gedragen steun bij de andere partijen om serieus naar het verzoek te kijken.

Weergaven: 5

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2025   Gemaakt door Guido van der Wedden.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden