Water weblog

Guido van der Wedden

Zoet & Zout - Water en de Nederlanders

Water is het meest bepalende element van de Nederlandse identiteit. De vanzelfsprekendheid waarmee Nederlanders omgaan met water en het laag gelegen land is voor de rest van de wereld een bron van verbazing. Met honderdtwintig kunstwerken laat de Kunsthal Rotterdam onze verbondenheid met het water zien in de tentoonstelling 'Zoet & Zout, Water en de Nederlanders'.


Er zijn historische topstukken van oude meesters als Willem Maris en Salomon van Ruysdael. Ook hangt er een prent van Andries Vierlingh, die o.a. dijkgraaf was en het waterbeheer professionaliseerde. Hij vond, net als ik, dat de waterschappen meer vanuit waterbouwkundige deskundigheid bestuurd moeten worden. In zijn Tracteat van Dyckagie (1576-1579) stond technische informatie over de bouw en het beheer van dijken.

 

Uit: Tracteat van Dyckagie van Andries Vierlingh

 

De oudere kunstwerken worden afgewisseld met bijzondere werken van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg en Edgar Fernhout, en hedendaagse kunstenaars als Marijke van Warmerdam en Daniëlle Kwaaitaal. Van deze laatste wordt Flo getoond, een fascinerend audiovisueel spektakel met Ellen ten Damme in de hoofdrol en muziek van dj Aardvarck, waarin de toeschouwer wordt meegezogen in een surreële en tegelijkertijd zinnelijke onderwaterwereld: "Mystieke waternimfen met zijdezachte haren en roomwitte, fluweelzachte lijven bewegen geruisloos langs elkaar heen, als in een subtiele, erotische dans." schreef het Parool hierover.

 

Uit: Flo, a dazzling underwater adventure van Daniëlle Kwaaitaal

 

De tentoonstelling is o.a. mede mogelijk gemaakt door het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de Unie van Waterschappen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta en het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. Lees meer over de tentoonstelling 'Zoet & Zout, Water en de Nederlanders' op de website van de Kunsthal.

Weergaven: 546

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden