Water weblog

Guido van der Wedden

780.000 kiezers in Delfland raken hun stem kwijt!

Kabinet kiest voor politieke achterkamer!

 

Het Kabinet heeft vorige week besloten dat het bestuur van het waterschap in het vervolg indirect gekozen moet gaan worden. Bij de verkiezing van de Eerste Kamer, die indirect door de provinciebesturen gekozen wordt, riepen politici in koor dat dit een achterhaald systeem is. Zelfs premier Rutte vond dat het zo niet langer kon. Nu vindt het Kabinet om onbegrijpelijke redenen hetzelfde kunstje, namelijk het waterschapsbestuur laten kiezen door de gemeenteraad, wél van deze tijd. De Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland is hier absoluut geen voorstander van.

 

Wie betaalt bepaalt 

Fractievoorzitter Jaap van Dam van de AWP Delfland: “Het kabinet vindt dat je burgers niet moet vermoeien met het waterschapsbestuur. Terwijl bij de afgelopen verkiezingen toch maar liefst 20% van de inwoners van Delfland hun stem op een waterschapspartij hebben uitgebracht. In Midden-Delfland was dit percentage zelfs nog hoger!” Van Dam, zelf ook gemeenteraadslid in Midden-Delfland, ziet het niet zitten om straks op zichzelf te stemmen: "Laat de burger zelf maar uitmaken wie er in het bestuur van Delfland komt".

Waterschappen heffen hun eigen belastingen, als uiting van onderlinge solidariteit in de verdediging tegen het water. Bij belasting heffen hoort verantwoording afleggen aan de burgers. En daar horen in een democratie verkiezingen bij. Wat het kabinet nu voorstelt is, vrij vertaald: "Wel betalen, maar niet stemmen”.

 

Verkiezingsopkomst 

De relatief lage opkomst bij de vorige waterschapsverkiezingen zou het probleem zijn. De oplossing die gekozen wordt, is gewoon niet meer stemmen. Delftenaar Guido van der Wedden van de AWP Delfland: “Zijn de eveneens lage opkomsten voor de verkiezingen van de provinciale staten en het Europees parlement voor het kabinet eveneens reden om die verkiezingen dan maar te schrappen? Een opkomst van 20% zoals in Delfland is niet hoog, maar verkiezingen geven wel alle burgers de gelegenheid om te stemmen. Waarschijnlijk was de rest de inwoners van Delfland dus gewoon tevreden over het uitstekende werk van het hoogheemraadschap. Bij de afgelopen verkiezingen hebben in totaal maarliefst 2.500.000 Nederlanders hun stem wel uitgebracht! En die groep wordt nu het democratische recht tot stemmen ontnomen.”

De Raad van State zegt hierover: "Het gegeven dat het hier een verkiezing van een functioneel bestuur betreft met relatief eenduidige taken zou kunnen betekenen dat als het bestuur deze taken goed vervult, de burger geen belang heeft bij de verkiezing. Een laag opkomstpercentage zou in dat geval ook kunnen worden gezien als een succes."

 

Kosten directe verkiezingen

Bij Delfland hebben de directe verkiezingen in 2008 slechts 1 euro 09 per inwoner gekost (bron: evaluatie waterschapsverkiezingen, hoogheemraadschap van Delfland, 27 mei 2009). Als er om de vier jaar verkiezingen zijn, is dat 27 cent per jaar per inwoner. Als de verkiezingen straks op dezelfde dag als die voor de gemeenteraden worden gehouden, zullen de kosten naar verwachting nog lager zijn. De zeer kritische direct gekozen bestuursleden zorgen voor besparingen en bezuinigingen: "sober en doelmatig" is waar ze voor staan, om zo de belastingstijging zo laag mogelijk te houden. Kritisch zijn deze bestuurders ook naar gemeenten die soms plannen hebben die de waterveiligheid in het nauw kunnen brengen (zoals buitendijks bouwen). Guido van der Wedden: "Als er straks indirect gekozen bestuurders in het waterschap zitten, vriendjes van gemeenteraadsleden, verwacht ik dat die niet zo kritisch zijn: niet alleen naar de plannen van gemeentes niet (want die hebben hun gekozen), maar helaas ook niet naar de financiën. Ze hoeven immers geen directe verantwoording aan de kiezers af te leggen over de belastingen. Ik vrees dat dat de burger meer dan 27 cent per jaar gaat kosten..."

 

Kleine gemeentes raken invloed kwijt 

In het wetsvoorstel voor indirecte verkiezingen is de stemwaarde van gemeenteraadsleden afhankelijk van het inwoneraantal van die gemeente. Binnen het hoogheemraadschap van Delfland betekent dit dat de raadsleden van Den Haag straks ruim 40% van de stemkracht vertegenwoordigen, tegen bijvoorbeeld minder dan 11% voor de gezamenlijke raadsleden van Westland en Midden-Delfland. Kort gezegd komt het er in de praktijk op neer dat de agrarische gemeentes minder zeggenschap krijgen binnen het bestuur van het waterschap, terwijl het belang van het waterschapswerk voor de land- en tuinbouw juist zeer groot is.

 

Politieke afwegingen brengen veiligheid in gevaar 

Als gemeenteraadsleden het waterschapsbestuur moeten kiezen, wordt dit een politiek bestuur. En dan wordt het waterbeheer een speelbal van de waan-van-de-dag van de politiek en worden heel andere afwegingen gemaakt: een nieuwe weg in plaats van een veilige dijk? Hans Middendorp van de AWP Delfland: “Voor een land als Nederland, dat voor de helft van zijn grondgebied onder de zeespiegel ligt, is dat een dreigend perspectief. Het is niet voor niets dat in de Grondwet een zelfstandige plaats is ingeruimd voor de waterschappen. De AWP stelde daarom al eerder een beter alternatief voor. Houdt de waterschapsverkiezingen gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen: een dag van de lokale democratie.

 

De VV-zaal van het bestuur van Delfland; straks een achterkamertje?

 

Zie voor een verdere onderbouwing het bericht AWP voor behoud directe verkiezingen. 

Weergaven: 383

Reactie van Guido op 22 November 2011 op 14.33

Zie ook het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel: er is onvoldoende reden om over te gaan op een ander kiesstelsel en het advies is dan ook in 2012 gewoon nogmaals directe verkiezingen te houden.

Reactie van Guido op 24 November 2011 op 14.40

Zie ook dit bericht op waterforum.

Reactie van Guido op 24 November 2011 op 15.44

Zie ook dit bericht in de Schakel Midden-Delfland vandaag.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden