Water weblog

Guido van der Wedden

Omwonenden van het festival Down The Rabit Hole maken zich zorgen voor de waterkwaliteit rond dit festival, met name over drugsresten die in het oppervlaktewater komen. Rondom het festival lopen allemaal buizen de sloten in. Ik heb hier (opnieuw) technische vragen over gesteld.

Twee jaar geleden heb ik hier al eens naar gevraagd. Toen werd me geantwoord dat het waterschap niet gericht metingen doet naar afvalwater met drugsresten rondom festivals. Verder werd me verzekerd dat het niet is toegestaan afvalwater van evenementen te lozen op oppervlaktewater. Het afvalwater bij Down The Rabit Hole wordt daarom rechtstreeks afgevoerd op een rioolwaterzuiveringsinstallatie. De vraag is dan wel wat al die aan- en afvoerpijpen van en naar het oppervlaktewater zijn op de foto’s die ik van omwonenden kreeg.

Het is even afwachten op het antwoord, maar hopelijk kan ik de omwonenden geruststellen en is hier geen sprake van lozing op oppervlaktewater.

Weergaven: 7

Reactie van Guido van der Wedden op 3 Juli 2025 op 7.28

Gelukkig blijkt er geen lozing te zijn van afvalwater op oppervlaktewater, blijkens het antwoord:

Bij festivals wordt tegenwoordig zorgvuldig omgegaan met afvalwaterstromen. Hierop wordt ook toezicht gehouden. In algemene zin wordt niet geloosd op oppervlaktewater, met uitzondering van schoon hemelwater.  

Ook bij festival Down The Rabbit Hole wordt al het vrijkomende afvalwater opgevangen en per tankwagen afgevoerd naar RWZI Nijmegen (in Weurt). Er wordt afgerekend voor de verwerking van het afvalwater op de RWZI.

 

We hebben n.a.v. de foto’s navraag gedaan bij de organisatie. Vastgesteld is dat het voornamelijk gaat om drinkwater-aanvoerslangen. Er wordt ook hier niet geloosd op oppervlaktewater, met uitzondering van schoon hemelwater. Tijdens het festival houdt het waterschap houdt toezicht, op en rondom het festivalterrein.

 

Ten aanzien van drugsresten (en geneesmiddelen) in afvalwater wordt in samenwerking met de organisatie en Aquon onderzoek gedaan. De resultaten worden vergeleken met reguliere aanvoer op de RWZI kunnen input zijn voor toekomstige beleidsvorming.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2025   Gemaakt door Guido van der Wedden.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden