Water weblog

Guido van der Wedden

Kinderen bedenken oplossingen voor klimaatverandering

Afgelopen dinsdag bezocht Guido van der Wedden (AWP Delfland) een van de Delftse teams die meedoet aan de First Lego League. De First Lego League is een wedstrijd voor kinderen van 9-14 jaar. Deze wedstrijd bestaat uit verschillende onderdelen, en voor de kinderen het meest spectaculair is het onderdeel waarbij hun zelfgebouwde Lego-robot allerlei opdrachten moet uitvoeren.

In Delft doen veel basisscholen mee met deze wedstrijd. De allerhoogste finale van de wedstrijd wordt wereldwijd uitgespeeld. Jet Huwae is coach van één van de teams van de Nieuwe Amateur. Het thema van de First Lego League is dit jaar 'Climate connections'. Jet: "Een ander onderdeel van de wedstrijd die door de teams uitgevoerd moet worden is de onderzoeksopdracht: 'vind een probleem in je omgeving dat daar is als gevolg van het klimaat. Bedenk een oplossing. Deel deze oplossing met anderen.' Wij hebben ervoor gekozen iets met wateroverlast door de klimaatverandering te doen, vandaar dat we Guido hebben uitgenodigd."

Nadat Guido kort heeft uitgelegd hoe in Delfland het regenwater wordt afgevoerd naar zee en dat daarvoor gemalen nodig zijn, markeren de kinderen op de kaart van Delft de plek waar ze wonen. Job (11): "Ik woon aan de Buitenwatersloot, en wij kunnen met de boot zo de Vliet op varen, dus er zijn helemaal geen gemalen nodig". Daniël (11) woont in Tanthof West, op de kaart kan hij zien dat zijn regenwater via slootjes en vaarten naar een poldergemaal in de Abtswoudse polder wordt afgevoerd, waar het de Schie in wordt gepompt.

Als het door klimaatverandering meer gaat regenen, kunnen deze gemalen het niet meer aan en zijn de sloten niet breed genoeg. Een van de kinderen oppert: "Dan maken we de pompen toch groter?" Guido: "Dat kan en daar is Delfland ook mee bezig, maar misschien hebben jullie creatievere oplossingen?". Thom (12) stelt voor alle wegen en huizen op balonnen te bouwen: "Als het dan eens een keer overstroomt, gaat de stad gewoon drijven!".

De ideeën komen op gang, Jet bedankt Guido voor zijn toelichting, het team kan aan de slag voor de finale op 13 december.

Meer informatie over waterbeheer voor kinderen: Droppie water

Afgelopen zaterdag werd bekend dat Guido van der Wedden tijdens de waterschapsverkiezingen 2424 voorkeurstemmen heeft gekregen en daarmee de komende vier jaar zitting neemt in het bestuur van het hoogheemraadschap van Delfland. Guido: "Ik wil al diegenen die op mij hebben gestemd bedanken voor het gestelde vertrouwen."

Weergaven: 82

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2023   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden