Water weblog

Guido van der Wedden

Afgelopen zomer dreven in Wateringseveld rond de straten Noordland, Jutland, Groenland de vissen in grote getale dood rond. De kadavers werden regelmatig weggehaald door Delfland, maar zorgden toch voor veel overlast voor omwonenden. De AWP Delfland wil voorkomen dat er komend jaar weer dode vis ronddrijft in deze woonwijk en heeft hierover vragen gesteld.

De vissterfte werd veroorzaakt door Botulisme. Botulisme komt voor bij hogere watertemperaturen. De botulismebacterie scheidt bij hoge temperaturen giftige stoffen af die verlammend kunnen werken. Op de vraag welke beheersmaatregelen Delfland afgelopen zomer heeft getroffen om verdere vissterfte te voorkomen antwoordt het college van dijkgraaf en hoogheemraden dat er twee mogelijkheden zijn om botulisme te bestrijden:
(i) verwijderen van het substraat waarop bacteriën zich vermenigvuldigen (dode vis) en/of
(ii) zorgen voor een lage watertemperatuur.
In Wateringseveld is dode vis verwijderd na de uitbraak van botulisme. Gezien de grootte van het watersysteem en de temperatuur van het inlaatwater was het verlagen van de watertemperatuur geen reële mogelijkheid.

Verder vroeg ik wat voor structurele maatregelen worden getroffen om vissterfte komende zomer te voorkomen. Botulisme is een natuurlijk onderdeel van het ecosysteem en zit wijdverspreid in de bodem. Het is niet goed bekend welke factoren er voor zorgen dat botulisme tot uitbraak komt. Het is dan ook niet mogelijk om specifieke maatregelen te nemen om een uitbraak van botulisme te voorkomen. In Wateringseveld wordt onder de programmalijn Lokale knelpunten wel gewerkt aan het voorkomen van vissterfte door zuurstofloosheid, door het verbeteren van de inlaat. De inzet is dat hierdoor vissterfte zal verminderen, waardoor er ook minder substraat is voor de vermenigvuldiging van de botulismebacterie.

De vraag is natuurlijk of deze inlaat er op tijd is om vissterfte in de zomer van 2014 te voorkomen. Deze vraag zal de AWP Delfland dan ook in de eerste bijeenkomst van de commissie Waterkwaliteit stellen.

Zie hier de volledige vragen en antwoorden.

Weergaven: 330

Reactie van Koos Langelaan op 19 December 2013 op 22.04

Ondiep en stilstaand water samen met een (te) hoge watertemperatuur zijn een belangrijke factor bij het ontstaan van botulisme. Doorstroming verbeteren en uitbaggeren zullen een aanzienlijke verbetering laten zien.  Baggeren is niet HH Delflands favoriete activiteit, veel water in het Westland is ondiep en slecht bevaarbaar.  

Reactie van Guido op 20 December 2013 op 6.19
Bedankt Koos, ik neem het mee in mijn vervolgverhalen. Ben benieuwd of er in Wateringseveld een baggerachterstand is.
Reactie van Guido op 8 September 2014 op 18.17

Zie voor het vervolg dit bericht.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden