Water weblog

Guido van der Wedden

Nieuwe inlaten voorkomen dode vis Wateringseveld

Afgelopen zomer dreven in Wateringseveld rond de straten Noordland, Jutland, Groenland de vissen in grote getale dood rond. De kadavers werden regelmatig weggehaald door Delfland, maar zorgden toch voor veel overlast voor omwonenden. De Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland wil voorkomen dat er komend jaar weer dode vis ronddrijft in deze woonwijk. Daarom heb ik binnen het bestuur van Delfland vorig jaar aangedrongen op maatregelen. Delfland heeft nu gepland begin 2015 twee extra inlaten voor schoon water aan te brengen.

Dode vis is een van de oorzaken van de uitbraak van de botulismebacterie, die gif afscheidt. Zodra eenden, vissen of andere dieren dit gif binnen krijgen, worden ze ziek en gaan ze uiteindelijk dood. In die dode vissen en eenden groeien weer nieuwe botulismebacteriën en zo breidt de ziekte zich snel uit.

Er wordt begin 2015 in Wateringse Veld door Delfland twee inlaten bij de Saliestraat aangebracht om zo de vissterfte door zuurstofloosheid te voorkomen. Minder vissterfte betekent ook minder kans op uitbraak van de botulismebacterie. Helaas is deze inlaat niet op tijd verbeterd om vissterfte deze zomer te voorkomen. We moeten daarom snel handelen als er deze zomer dode vis of eenden zijn om erger te voorkomen.

Guido van der Wedden voor het water in Wateringseveld waar vorig jaar vissterfte was

De AWP Delfland roept bewoners van Wateringseveld daarom op om dode vis of vogels direct te melden bij Delfland via (015) 270 18 88 of de website.


Frans Perdijk, de lokale vertegenwoordiger van de AWP Delfland en zelf bewoner van Wateringseveld: "Mocht de melding bij Delfland tot niets leiden, neem dan contact met mij op via fa.perdijk@hetnet.nl, dan komt de AWP voor u in actie!"

Weergaven: 299

Reactie van Guido op 25 Augustus 2014 op 8.45

Half augustus was er ook sprake van vissterfte in de Kerstanjewetering, op de grens tussen Rijswijk en Delft. De oorzaak is nog niet bekend:

"Tot op heden hebben wij de oorzaak van de vissterfte niet kunnen achterhalen.
Vastgesteld is dat er sprake was van zuurstofloosheid. Dit kan worden veroorzaakt door een riooloverstort.
Navraag bij de gemeente heeft echter uitgewezen dat er het afgelopen weekend geen riooloverstorten hebben gewerkt in de buurt van de Kerstanjewetering.

Hevige regenval (waar sprake van was) kan leiden tot afspoeling van diverse zuurstofbindende stoffen vanaf straat en / of ander verhard oppervlak. Dit zou dus ook een mogelijke oorzaak kunnen zijn geweest.

Er wordt nog onderzoek gedaan maar we moeten er rekening mee houden dat de exacte oorzaak wellicht nooit achterhaald kan worden."

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden