Water weblog

Guido van der Wedden

In de duinen bij Kijkduin in Den Haag zijn veel zeldzame Pokémon te vangen voor de spelers van deze populaire app. Duizenden spelers trekken daarom naar Kijkduin, dat al uitgeroepen is tot Pokémon-hoofdstad van Nederland. Gevolg, volgens de Volkskrant vandaag: kapotgetrapte duinen. Wat betekent dit voor de zeewering, zo vlak voor de herfst vraag ik me af?

De buitenste rij duinen, de zeereep, is echter niet voor niets voorzien van de karakteristieke bordjes 'Zeereep, verboden toegang' met de toevoeging van artikel 361 uit het wetboek van strafrecht.  De duinen vormen de natuurlijke bescherming van het lage Nederland tegen de zee. De hoge duinen langs het strand, die de zeereep vormen, zijn een van de essentiële onderdelen van onze zeewering. Sommigen zeggen dat deze zeereep door het natuurlijke onderhoud al verzwakt, nu is daar een nieuw gevaar: de Pokémonvangers. Vertrappen van helmgras verzwakt de duinenrij en vergoot het gevaar dat deze een stormvloed niet kan keren.

De gemeente Den Haag gaat vragen aan de maker van het spel, Niantic Labs, om ervoor te zorgen dat er geen Pokémon meer verschijnen in kwetsbare natuurgebieden. Wellicht moeten de waterschappen een dergelijk verzoek ook voor de essentiële onderdelen van onze zeewering doen!

Volkskrant, 19/8/2016

 

Weergaven: 139

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2022   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden