Water weblog

Guido van der Wedden

AWP wil snel duidelijkheid gezondheidsrisico's door PFAS voor omwonenden Chemoursfabriek

De waterschapspartij AWP voor water, klimaat en natuur wil naar aanleiding van al het nieuws over PFAS-vervuiling door de Chemoursfabriek vandaag dat er snel duidelijkheid komt voor omwonenden van de fabriek over welke risico's zij lopen voor hun gezondheid bij het wonen en recreëren in hun directe omgeving. Algemeen Bestuurslid Guido van der Wedden stelde daarom schriftelijke vragen aan dijkgraaf en heemraden.

Op 15 juni 2023 werd de documentaire ‘De PFAS-doofpot’, een programma van Zembla, uitgezonden op de Nederlandse televisie door BNNVARA. In sommige berichtgeving naar aanleiding hiervan wordt gesuggereerd dat waterschap Rivierenland al sinds 2018 metingen verricht, maar de resultaten nooit openbaar maakte. De vervuiling met PFAS is sinds die metingen echter onveranderd, maar het RIVM heeft nieuwe en strengere landelijke risicogrenswaarden voorgesteld. Het RIVM heeft daarom onlangs een opdracht van waterschap Rivierenland gekregen om te bepalen wat de impact van de nieuw voorgestelde grenswaarden is op diverse functies van het oppervlaktewater in ons werkgebied. Dat onderzoek loopt nog. Het is dus niet zo dat het waterschap bewust informatie heeft achtergehouden.

Ondanks dat is er veel onrust. Van der Wedden: "Vanuit onze achterban werden wij vandaag meermalen benaderd met zorgen over dit dossier. Bewoners vragen zich af of zij nog veilig kunnen zwemmen in het Lammetjeswiel en de Sliedrechtse Biesbosch. Omdat het onderzoek van het RIVM nog niet is afgerond zullen deze vragen nog niet eenduidig te beantwoorden zijn. Deze onduidelijkheid geeft onrust. Er moet zo snel mogelijk meer duidelijkheid komen, we kunnen de omwonenden niet wachten op de resultaten van het onderzoek."

Van der Wedden stelde daarom namens de AWP schriftelijke vragen aan dijkgraaf en heemraden:  

  • Hoe gaat u om met de zorgen in het gebied zolang het onderzoek bij het RIVM nog loopt?
  • Is het mogelijk informatie te vergaren waardoor we onze inwoners vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek alvast kunnen informeren en adviseren over het wel of niet zwemmen en moestuinieren in de omgeving?
  • Of gaat u hen op een andere manier alvast informeren?

De AWP wil met deze vragen bereiken dat bewoners snel duidelijkheid krijgen over hun gezondheidsrisico's.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lees de volledige schriftelijke vragen hier.

Meer informatie over dit dossier is te vinden op de website van AWP-lid en Onafhankelijk Papendrecht raadslid Ruud Lammers.

Weergaven: 15

Reactie van Guido op 18 Juli 2023 op 8.44

Inmiddels zijn de antwoorden op onze vragen binnen. 

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden