De laatste dagen krijg ik veel reacties met vragen over de flyer die Delfland heeft verspreid met informatie over de tariefstijging. Het was al sinds begin november bekend dat deze stijging er aan zou komen. Het is een ingewikkeld verhaal, maar ik de vragen proberen te beantwoorden:
Waarom gaan de belastingen voor ingezetenen zo enorm omhoog?
Daar zijn verschillende redenen voor. De waterschapsbelastingen in Delfland moeten omhoog omdat:
1. In vergelijking met de rest van Nederland, kent Delfland een specifieke samenloop van omstandigheden, die het waterbeheer en de afvalwaterzuivering extra kostbaar maken. Er moeten grote investeringen worden gedaan om in de toekomst het gebied droog en veilig te houden. Dit kost veel geld, wat in principe door de inwoners van en bedrijven in Delfland moet worden opgebracht. Delfland vindt dat deze waterschapslasten onevenredig zwaar drukken op de schouders van inwoners en bedrijven. Daarom heeft Delfland een brief aan de staatssecretaris geschreven om te vragen om een speciale status en zo meer geld van de landelijke overheid te krijgen om verdere stijging te voorkomen (zie ook artikeltje op website Delfland ).
2. Delfland heeft ervoor gekozen de boeren en tuinders enigszins te ontzien: de waterschapsbelastingen zijn een omslagbelasting: dat wil zeggen dat we me z'n allen de kosten betalen die Delfland maakt. Als 1 groep mensen minder gaat betalen of kwijtschelding krijgt, betaalt de rest dus meer. De categorien betalers zijn onder andere: ingezetenen (inwoners); ongebouwd (grondeigenaren zoals boeren); gebouwd (grondeigenaren zoals bedrijven) en natuur. De percentages belasting die deze categorien betalen zijn wettelijk door de landelijke overheid bepaald, maar waterschappen mogen hiervan een beetje afwijken.
Standaard moeten grondeigenaren 50% van de belasting betalen en burgers de andere 50%. Het vorige bestuur van Delfland heeft gekozen voor een afwijkende verdeling van 40% voor de grondeigenaren en 60% voor de burgers.
Zoals je kunt zien in de flyer over de belastingen 2009 die in de bus is gevallen, gaan boeren relatief nog veel meer belasting betalen dan alleenwonenden (meer dan 50% stijging). Dit zou nog erger zijn geweest als Delfland niet voor de 40-60% regeling had gekozen. Dit betekent wel dat de stedelingen dus mee betalen aan de groene weilanden in Midden-Delfland.
3. Eigenaren natuurgebieden hebben goed gelobbied in Den Haag: een boer met 25 hectare grond betaalt ruim 3400 euro per jaar aan belasting. En wat betaalt een eigenaar van een natuurterrein van 25 hectare? 71 euro per jaar. Ook dit betekent dat alle andere categoriën betalers relatief meer betalen. De eigenaren van natuurterreinen gaan enorm omlaag in belastingaanslag. Oneerlijk wat mij betreft. Oorzaak: waarschijnlijk een goede lobby in Den Haag toen de percentages werden vastgesteld.
Meer informatie over de tariefstelling in
mijn artikel in de Schakel Midden-Delfland.
Waarom gaan alleenwonenden relatief veel meer betalen?
Deze vraag is als volgt te beantwoorden:
- de belasting voor het zuiveren van je afvalwater gaat omlaag
- de belasting voor de bescherming tegen hoogwater gaat omhoog
Elk huishouden betaalt 1 x voor de bescherming tegen hoogwater. De belasting voor zuiveren hangt af van de grootte van het huishouden:
Als je met drie personen in huis woont, gaat er dus 1 deel omhoog (bescherming tegen hoogwater) en gaan 3 delen van de belasting omlaag (zuivering afvalwater van 3 gezinsleden).
Als je alleen woont, gaat er 1 deel omhoog (bescherming tegen hoogwater) en gaat er 1 deel van de belasting omlaag (zuivering afvalwater van 1 persoon); relatief stijgt een eenpersoonshuishouden dus meer. Dit hele land is helaas zo ingericht dat gezinnen bevoordeeld worden ten opzichte van alleenstaanden...
Is de hoogte van de belasting gerelateerd aan de waarde van de kapitaalgoederen?
Jazeker, eigenaren van bedrijfsgebouwen betalen meer belasting dan eigenaren van een kleine woning. Iedere inwoner betaalt watersysteemheffing (91 euro per huis). De huiseigenaren betalen daarnaast ook nog 0,0173% van de WOZ waarde van hun huis aan belasting. Deze heffing is dus wel gerelateerd aan de waarde van je huis.
Ik hoop dat deze punten zo een beetje duidelijk zijn geworden. Ik ben het met de vraagstellers eens dat het een flinke hoeveelheid geld is die mensen moeten opbrengen. Het blijft vervelend. Ook de boeren zijn het trouwens niet eens met hun enorme stijging.
De taak is nu aan het bestuur van Delfland om ervoor te zorgen dat de lasten komende jaren niet verder gaan stijgen. Als bestuurslid van Delfland wil ik er voor waken dat Delfland zich bepaalt tot zijn kerntaken en dat Delfland deze sober en doelmatig uitvoert. Geen onnodige poespas die extra geld kost dus, alleen de kerntaken uitvoeren.
Guido van der Wedden
Algemene Waterschapspartij Delfland
Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Water weblog