Guido van der Wedden
De nieuwe regering heeft in het regeerakkoord opgenomen dat de waterschapsverkiezingen direct blijven en voortaan zullen samenvallen met die van de provinciale staten zodat de burger maar één keer naar de stembus hoeft. Het waterschap blijft daarmee democratisch. Ondanks alle kritiek op het regeerakkoord, is dit een van de positieve zaken die er in staan. In de afgelopen kabinetsperiode was immers nog sprake van indirect, door de gemeenteraad, gekozen waterschappen.
Ik zie dit als een overwinning voor de democratie, mensen mogen zelf blijven kiezen wie namens hen kritisch kijkt naar hoe het waterschapsbelastinggeld besteed wordt. Maar ook een overwinning voor de AWP: onze partij heeft zich hier landelijk voor ingezet.
Wat verder opvalt is dat het onderwerp 'water' in de nieuwe regering weer onder een minister valt en niet slechts onder een staatssecretaris. Water neemt daarmee in belang toe.
Op termijn wil de regering wel dat de waterschappen opgaan in de fuserende provinciën. Daarvoor moeten ze eerst uit de grondwet verdwijnen. We leven in de veiligste delta van de wereld, met een overlegcultuur gebaseerd op compromis, het poldermodel. Hierdoor kon Nederland een van de rijkste landen van de wereld worden. Aan de basis van dit alles staan de waterschappen. Vanuit de hele wereld komen politici uit landen waar regelmatig overstromingen plaatshebben daarom bij ons kijken hoe wij het waterbeheer bestuurlijk hebben georganiseerd. Het lijkt me dat men in Den Haag verstandig genoeg is om in te zien dat het afschaffen van de waterschappen niets oplevert. Het zal zo'n vaart dus wel niet lopen.
Betrokken bewoners van Delfland die, in de aanloop naar de waterschapsverkiezingen in 2015, willen meedenken over het waterschapsbestuur, kunnen zich melden bij de AWP Delfland.
Weergaven: 180
Tags:
Welkom bij
Water weblog
© 2024 Gemaakt door Guido. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Water weblog