Guido van der Wedden
Het oude gemaal Nootdorp in Delftse Hout uit 1841 kan eindelijk een nieuwe bestemming krijgen. Na 6,5 jaar getwijfel en gedoe lijkt Delfland het nu eindelijk te gaan verkopen, bij voorkeur aan een stichting met ideëel doel. Het gemaal is vervallen, verzwakt de veenkade en staat op vervuilde grond. Het wordt sinds 2003 niet meer gebruikt, er staat een nieuw gemaal naast. In 2009 wilde het college van D&H het gemaal daarom slopen. Dankzij interventie van de AWP Delfland kon het gemaal behouden blijven.
Het gemaal had volgens het college geen historische waarde en er waren geen geïnteresseerde kopers. De VV besloot daarom op 23 april 2009 tot sloop. De AWP Delfland kwam erachter dat de redenen voor sloop van het college onzin waren: de gemeente wilde het gemaal namelijk een monumentale status geven en de KNNV Delfland wilde het kopen om als bezoekerscentrum te gebruiken. Daarom stelde de AWP in de VV van november 2009 vragen. De sloop ging niet door en de verantwoordelijk hoogheemraad beloofde de KNNV uit te nodigen voor een gesprek.
In 2012 besloot het college dan eindelijk dat verkoop de beste optie zou zijn. Vervolgens is het weer drie jaar stil geweest totdat 1 december 2015 een stuk werd besproken waarin het college voorstelt dat Delfland eerst een investering doet voor het saneren van de bodem, middels het aanbrengen van een isolatielaag. Na sanering wordt het gemaal door middel van een procedure van openbare inschrijving te koop gezet, waarbij het voor een marktconform bedrag moet worden verkocht. Een stichting met een ideële doelstelling heeft daarbij de voorkeur van Delfland. Wat ‘marktconform’ is, valt niet precies aan te geven. Het college verwacht dat het ergens tussen de 60.000 euro en 100.000 euro uitkomt.
De AWP Delfland was al in 2012 kritisch over het aan de markt aanbieden van dit gemaal. Wij zijn van mening dat een openbare verkoopprocedure zich niet leent voor de verkoop van het gemaal gezien de bijzondere aspecten die er aan vastzitten:
a) Met name de aanwezigheid van de in het kader van de Flora- en faunawet strikt beschermde vleermuizenkolonie. Het gebouw heeft op dit moment nog de bestemming 'wonen'. Dit botst ons inziens met de aanwezigheid van de kolonie. Bewoning van het pand zal, vrezen wij, binnen de kortste keren leiden tot het vertrek van de vleermuizen.
b) Het gemaal vormt mogelijk een zwakke schakel in de waterkering. De veiligheid dient gewaarborgd te worden.
Nu het gemaal via selectie aan een stichting met ideële doelstelling wordt verkocht, vervalt het eerste bezwaar. Op het tweede bezwaar, waar de PvdA in de commissie nog naar gevraagd heeft, is geen reactie gekomen. De bevoegdheid voor deze beslissing ligt bij het college, we vertrouwen erop dat de veiligheid van de waterkering gewaarborgd wordt.
Nieuwe en oude gemaal naast elkaar: het nieuwe gemaal uit 2003 is ontworpen als onopvallende grijze doos om het historische beeld van het oude gemaal niet teveel geweld aan te doen, verstandig als je het oude gemaal in 2009 wil slopen....
Weergaven: 552
Tags:
Opmerking
Welkom bij
Water weblog
© 2024 Gemaakt door Guido. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Water weblog