Guido van der Wedden
Weergaven: 714
Tags:
Inmiddels heeft de KNNV van de adviseur Vastgoed van Delfland vernomen dat het college van D&H op 28 februari een besluit zal nemen over het aan de markt aanbieden van het Oude Gemaal. De KNNV heeft de adviseur laten weten dat zij en hun sponsor nog steeds interesse hebben in de overname en renovatie van het gemaal en ingebruikname voor natuur- en recreatieve doelstellingen in het Delftse Hout. Dit ondanks dat de bij de gemeentelijke monumentale status behorende subsidie inmiddels is komen te vervallen.
De AWP Delfland maakt zich zorgen over het aan de markt aanbieden van dit gemaal. Wij zijn van mening dat een openbare verkoopprocedure zich niet leent voor de verkoop van het gemaal gezien de bijzondere aspecten die er aan vastzitten:
a) Met name de aanwezigheid van de in het kader van de Flora- en faunawet strikt beschermde vleermuizenkolonie. Het gebouw heeft op dit moment nog de bestemming 'wonen'. Dit botst ons inziens met de aanwezigheid van de kolonie. Bewoning van het pand zal, vrezen wij, binnen de kortste keren leiden tot het vertrek van de vleermuizen.
b) Het gemaal vormt mogelijk een zwakke schakel in de waterkering. De veiligheid dient gewaarborgd te worden.
Ook heeft de AWP geconstateerd dat het college het besluit heeft genomen ook het historische gemaal Holierhoekse- en Zouteveensepolder langs de Vlaardingervaart, in de verkoop te doen.
Daarom heb ik in de VV van 16 februari 2012 namens de AWP de volgende vragen aan het college gesteld:
Verkoop gemaal Nootdorp:
1. Kan het college aangeven waarom het zolang heeft moeten duren voordat in februari 2012 eindelijk het besluit genomen zal worden dat het college voor februari 2010 had willen nemen? Is deze lange besluitvormingsperiode er de oorzaak van dat de gemeentelijke monumentensubsidie inmiddels is komen te vervallen?
2. A) Is het college, net als de AWP Delfland, van mening dat het gemaal bij voorkeur een bij de monumentstatus en natuurwaarden passende bestemming dient te krijgen?
B) Hoe waarborgt het college dat bij verkoop deze waarden zullen worden behouden? Hierbij denken wij met name aan de waterkelder met varens en vleermuizen.
C) Hoe waarborgt het college dat bij verkoop aan de bepalingen en voorwaarden i.v.m. de bescherming van het dijklichaam wordt voldaan? Dit in verband met de grote onzekerheden omtrent de toestand van de fundering.
Verkoop gemaal Holierhoekse- en Zouteveensepolder:
3. A) U bent van plan tot verkoop van het historische gemaal Holierhoekse- en Zouteveensepolder langs de Vlaardingervaart over te gaan. Wat is het beleid van Delfland met betrekking tot historisch vastgoed? Hierover is een nota toegezegd: vindt u het niet logisch eerst deze nota af te ronden voordat de beslissing tot verkoop wordt genomen?
B) Bij de kadeverbetering commandeurspolder zijn kosten nog moeite gespaard om ervoor te zorgen dat de kadeverbetering niet ten koste van het waardevolle cultuurlandschap van Midden-Delfland gaat. Waarom gaat u anders om met andere elementen van dit waardevolle cultuurlandschap zoals historische gemalen?
Hoogheemraad Wiegman antwoordde namens het college dat de kopers van het gemaal Nootdorp zich dienen te houden aan de Flora- en Faunawet en Delflands keur en dat dit voldoende waarborg biedt en het onnodig maakt om extra eisen bij de verkoop te stellen. Er komt binnenkort een notitie naar de VV over het historisch vastgoed.
Curieus inderdaad dat men er 2 jaar over heeft moeten doen om zo te zien nog geen stap verder gekomen te zijn, behalve mogelijk het verspelen van subsidie... Dat 'aan de markt aanbieden' betekent wellicht een principebesluit om het uberhaupt ja of nee aan 'de markt' aan te bieden, waarna men bij positief besluit naar ik mag hopen alsnog met KNNV om de tafel gaat zitten. Dat plan klinkt goed, passend bij de doelstellingen van wat de diverse partijen met dit bijzondere cultuurlandschap willen. Er wordt veel tijd, geld en energie (en terecht) besteed aan het behouden en ontwikkelen van Midden-Delfland als groene long tussen de versteende steden en daar past zo'n herbestemd pand prima in. Het zou toch zonde zijn om het bij openbare inschriving voor een paar centen meer aan welke partij ook te verkopen, met een ongewisse en landschappelijk wellicht ongewenste herbestemming.
Beste Frank, helemaal mee eens, maar Delfland zit natuurlijk wel vast aan de aanbestedingsregels. Het gemaal zal daarom niet zomaar aan de KNVV overgedragen kunnen worden, vrees ik.
Ik dacht dat een persoon of instantie een eigendom mag verkopen aan wie hij wil, wist niet dat daar ook aanbestedingsregels voor gelden.
Opmerking
Welkom bij
Water weblog
© 2024 Gemaakt door Guido. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Water weblog