Water weblog

Guido van der Wedden

In elk dorp binnen onze gemeente een openbaar kraanwatertappunt, waar passerende wandelaars/ fietsers/ overige toeristen in de zomer gewoon op straat water kunnen drinken, of hun flesje kunnen bijvullen. Dat was het idee dat ik indiende voor het leefbaarheidsbudget 2018 van de gemeente. Te beginnen in mijn eigen dorp, Enspijk. Een tappunt vlakbij de historische dorpspomp centraal in het dorp, waardoor de pomp zijn oude functie van ontmoetingsplaats terugkrijgt. Inmiddels is het tappunt geplaatst! 

Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste van de wereld. Het is 1000 keer zo goedkoop als fleswater en 400 keer minder milieubelastend. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de mensen vindt dat kraanwater in de openbare ruimte beschikbaar moet zijn. Vitens werkt graag mee aan het plaatsen van zulke openbare tappunten. Bij zo'n openbaar kraanwatertappunt kunnen passerende wandelaars/ fietsers/ overige toeristen in de zomer gewoon op straat water  drinken, of hun flesje bijvullen. 

Watertappunt Enspijk

 

Het leefbaarheidsbudget is voor maatschappelijke initiatieven. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de mensen vindt dat kraanwater in de openbare ruimte beschikbaar moet zijn. Dit initiatief draagt eraan bij dat kraanwater in de openbare ruimte beschikbaar is. Het past daarnaast ook in de doelstellingen van de gemeente op het gebied van duurzaamheid: het Nederlandse kraanwater is 400 keer minder milieubelastend dan fleswater. Daarnaast voorkomt het zwerfvuil in de dorpen, als toeristen hun flesje kunnen vullen nemen ze het immers weer mee. Het tappunt wordt besteld bij Join the Pipe. Deze organisatie financiert met de verkoop van watertappunten en navulbare kraanwaterflessen en met donaties schoon drinkwater projecten in ontwikkelingslanden.

Op 13 juni werd bekend dat dit initiatief met 4% van de stemmen als een van de winnaars uit de bus is gekomen. Het tappunt is in december 2018 gerealiseerd.

Eerder heb ik in Delft mede het initiatief genomen tot het plaatsen van een watertappunt.

Weergaven: 252

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden