Water weblog

Guido van der Wedden

Delfland volgt koers AWP: belastingen stijgen minder snel

De waterschapsbelasting voor inwoners van Delfland is in 2013 minder hoog dan eerder werd verwacht. Het tarief voor watersysteemheffing stijgt met 4 % (was 8 %) en voor zuiveringsheffing met 5 % (was 10 %). Voor agrariërs verlaagt Delfland het tarief. De AWP Delfland krijgt hiermee haar zin.

Door de economische crisis heeft de burger minder te besteden. De AWP Delfland was daarom in 2010 en 2011 al voorstander van het matigen van de stijging van de belastingtarieven van het hoogheemraadschap. Alleen de Partij voor de Dieren steunde ons toen. Bij de andere partijen was hiervoor geen draagvlak. Deze partijen kozen daarmee bewust voor een zware belastingverhoging die uitkwam op bijna 7%. Niet uit te leggen in tijden waarin iedereen minder te besteden heeft.

De agrariërs in ons gebied betalen de hoogste belasting per hectare van Nederland. De AWP trok in 2010 al aan de bel vanwege deze enorm hoge tarieven voor agrariërs: bijna iedereen is het er over eens dat het agrarisch graslandschap van Midden-Delfland behouden moet blijven. Hiervoor zijn de agrariërs nodig, we moeten het ze dus niet onmogelijk maken om hier te kunnen boeren.

Nu, twee jaar later, is het eindelijk ook bij de andere partijen doorgedrongen. Het college van dijkgraaf en hoogheemraden heeft daarom voorgesteld de tarieven komend jaar slechts tussen de 4 en 5% te laten stijgen. Het tarief voor agrariërs wordt verlaagd. Al met al pasten de belastingvoorstellen precies in onze lijn. De AWP stemde er dan ook van harte mee in.

"Wat doet Delfland met uw geld?" In elk geval paginagrote advertenties plaatsen dat het om minder geld gaat...

Voor eenmanszaken is een kwijtscheldingsregeling voorgesteld. Kleine zelfstandigen kunnen nu, net als mensen met een minimuminkomen, kwijtschelding van de waterschapsbelasting krijgen. Ik heb hier tegen gestemd: de waterschapsbelasting is een omslagheffing, dat wil zeggen dat alle burgers en bedrijven samen het totaal benodigde bedrag aan belasting moeten opbrengen. Als een groep eenmanszaken kwijtschelding krijgt, betekent dat dat anderen meer gaan betalen. Het geld moet er namelijk wel komen.

Weergaven: 105

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2020   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden