Water weblog

Guido van der Wedden

AWP: niet bouwen in uiterwaarden Buurmalsen

De AWP is blij met het negatieve advies dat waterschap Rivierenland heeft gegeven ten aanzien van de plannen die er zijn om te bouwen in de uiterwaarden van Buurmalsen. De Linge functioneert als waterberging bij hevige neerslag en hoge rivierafvoeren. Dat was rond de jaarwisselingen van afgelopen en vorig jaar goed te zien. Door klimaatverandering zal er in de toekomst nog meer water in de Linge geborgen moeten worden. Bouwen in het Lingebed zorgt voor afname van de berging en zorgt ervoor dat we in de toekomst minder flexibel zijn. Dat moeten we dus niet doen.

De AWP waarschuwde vorig jaar ook al voor de gevolgen. Omwonenden van de plannen in Buurmalsen namen contact op en vroegen wat het waterschap gaat doen. Uit beantwoording van vragen van de AWP blijkt dat het waterschap negatief adviseerde. Helaas is dat advies van het waterschap aan de gemeente niet bindend. Gelukkig staat het waterschap er niet alleen voor: de kamerbrief 'Water en bodem sturend' van eind 2022 stelt immers ook dat bouwen in de uiterwaarden onwenselijk is. Waterschap Rivierenland heeft daarop het winterbed van de Linge aangemerkt als gebied waarin bouwen onwenselijk is.

 
Uiterwaarden Linge overstromen, januari 2023

Het is te hopen dat de gemeenteraad West Betuwe een wijs besluit neemt. Kan er dan helemaal niets? Jawel, drijvende woningen of woningen op palen zou natuurlijk wel kunnen. In Dordrecht zijn daar mooie voorbeelden van.

Als de gemeente toch besluit vaste woningen in de uiterwaarden toe te staan, vindt de AWP dat de gemeente daarmee ook de verantwoordelijkheid neemt de toekomstige kopers te wijzen op de risico's in buitendijkse gebieden en de noodzaak tot het treffen van veiligheidsmaatregelen bij hoogwater.

Weergaven: 2

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden