Water weblog

Guido van der Wedden

Op Waterforum verscheen op 18 juni een artikel van Pieter van den Brand met als titel “Riooloverstorten opnieuw onder vuur – een honderdtal is mogelijke bedreiging voor KRW-opgave”. In het artikel wordt gesteld dat er 13.000 riooloverstorten in Nederland zijn, waarvan een honderdtal een mogelijke bedreiging voor de KWR-opgave is. De AWP Rivierenland wil weten hoe dit in Rivierenland zit en stelt schriftelijke vragen.

Afgelopen december stelde de fractie BBB vragen over RWZI’s en regen, waarbij ook vragen over riooloverstorten zijn gesteld. Uit de beantwoording blijkt dat waterschap Rivierenland geen zicht heeft op of en hoeveel water via riooloverstorten wordt geloosd. Volgens het artikel komen knelpunten in de kwaliteit van het oppervlaktewater bij het hoogheemraadschap van Delfland aan het licht bij watersysteemanalyses: er wordt gekeken waar er precies problemen zijn met de oppervlaktewaterkwaliteit en wat de bron van de vervuiling is. Zo kunnen ook riooloverstorten in beeld komen. In de beantwoording van de vragen van BBB werd verder gesteld dat de impact op de kwaliteit van het oppervlaktewater van eventuele overstorten gering was omdat het via overstorten geloosde water met name schoon hemelwater betreft. Dit geldt misschien voor stedelijk afvalwater, maar niet voor overstorten in glastuinbouwgebied, waar hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen en nitraat in het afvalwater zitten.

De AWP Rivierenland heeft naar aanleiding van het artikel op waterforum en uw beantwoording van de vragen van de BBB de volgende schriftelijke vragen gesteld:

  1. Overstorten op KRW-wateren:
    1. Zijn er in ons beheersgebied overstorten op watergangen met KRW-doelen? Waar zijn deze te vinden?
    2. Welke maatregelen worden getroffen om deze specifieke overstorten te saneren?
    3. Bent u het met de AWP eens dat het saneren van deze overstorten een passende maatregel zou kunnen zijn in het kader van het behalen van de KRW-doelen?
  2. Overstorten glastuinbouw:
    1. Zijn er in ons beheersgebied overstorten in glastuinbouwgebied (bijv. in de Bommelerwaard)?
  3. Ondanks dat waterschap Rivierenland geen zicht heeft op welke overstorten hoeveel water lozen, is er misschien – net als bij Delfland – op basis van watersysteemanalyses iets te zeggen over welke riooloverstorten een probleem vormen?
  4. Is ons waterschap in gesprek met de gemeenten waar deze specifieke overstorten (vraag 1, 2 en 3) zich bevinden? Zou bij deze gemeenten een afkoppelsubsidie dienstig zijn om deze riooloverstorten te verminderen?
  5. In het artikel wordt gesteld dat door klimaatverandering en heftigere regen riooloverstorten vermoedelijk vaker zullen gaan voorkomen. Hoe kijkt u hier tegenaan en is dit een extra reden om vaart te maken met de sanering van riooloverstorten?

Weergaven: 13

Reactie van Guido van der Wedden op 30 Juli 2024 op 19.55

Uit de beantwoording van mijn schriftelijke vragen blijkt dat waterschap Rivierenland op dit moment geen actueel totaaloverzicht beschikbaar heeft. Het waterschap gaat aan de slag om een actueel beeld te schetsen van riooloverstorten in KRW-wateren. Alle gemeenten worden gevraagd om hiervoor gegevens aan te leveren. Dit zal de nodige tijd gaan kosten.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2025   Gemaakt door Guido van der Wedden.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden