Guido van der Wedden
Op het laatst gehouden Stadslab Water is er zwaar gedebateerd over de haalbaarheid van een grotere duiker tussen Binnen - en Buitenwatersloot zodat vaartuigen met een kruiphoogte van 110 cm de stad in zouden kunnen varen. In de AD Delft lees ik dat in het weekend van 4 en 5 mei, de nieuwe trambaan op de Phoenixstraat, aangesloten wordt op het bestaande railvak. Dit ligt over de brug met duiker waarover is gesproken.
Is de hele discussie nu wel zinvol geweest nu je dit leest, het lijkt op het paard achter de wagen!!!!!!!
Vriendelijke groet
Wim Koole
Schipluiden
Weergaven: 220
Tags:
Die discussie is zeker niet zinloos geweest, want naar aanleiding van de enthousiaste reacties tijdens het Stadslab Water met betrekking tot het vergroten van deze duiker, heeft Peter Kiela van het Expertise Platform Water inmiddels met aannemer CrommeLijn gepraat. De eerste helft van de duiker (12 m) gaat eind mei worden vervangen. CrommeLijn is bereid dit eerste deel wat hoger aan te leggen als hier voldoende politieke steun voor is, zodat de kans om in de toekomst een goede doorvaarbare verbinding te krijgen blijft bestaan. De tweede helft van de duiker zit niet in het spoorzonetraject, dus dat moet na afloop van de werkzaamheden op een andere wijze aangepakt worden. We proberen nu de gevraagde politieke steun te verkrijgen.
De verlegging van de tram op 4, 5 mei is volgens mij de zoveelste 'tijdelijke' situatie voor de tram. Die heeft geen relatie met de duiker, wel moeten we de definitieve ligging van de tram goed in de gaten houden.
In het AD een artikel over de verbinding Buitenwatersloot-Binnenwatersloot, waarvoor het nog altijd niet te laat is. Als de politieke wil er maar is kan het tegen weinig meerkosten worden gerealiseerd. En vergeet niet, naar de opbrengstenkant van het toelaten van bootjes op onze grachten is nog helemaal niet gekeken! Een bezoekend vaartuig besteedt immers 75 euro per dag, die volledig ten gunste van de lokale economie en werkgelegenheid komt.
En zie ook het bericht "De kans om de Binnen- en Buitenwatersloot weer met elkaar ... in Delft op Zondag vandaag, met daarbij een foto waarop de duiker goed te zien is:
Inmiddels heeft het college van B&W, naar aanleiding van vragen van de raad na het stadslab, een teleurstellend antwoord geformuleerd op de vraag of deze vaarverbinding hersteld kan worden.
Delft geeft blijk van een gebrek aan visie door geen verbinding te willen maken tussen de spoorzone en de stad en gaat volledig voorbij aan de eenmalige kans die hier ligt. Een kans die toch heel profitabel kan zijn vanuit ruimtelijk, toeristisch en economisch oogpunt. Door de raming hoog te stellen (veel hoger dan Crommelin), laat het college zien dat de wens ontbreekt om van Delft een waterstad te maken, ondanks de mooie woorden in de notitie "Binnenstad vitaal en gastvrij" waarin staat:
“Delft maakt werk van water. Dit staat hoog op de politieke agenda. Ter versterking van een toegankelijke binnenstad zien wij ook kansen in het bevorderen van watertoerisme.
Bij het bevorderen van watertoerisme is samenwerking van belang. De ontwikkeling van locaties voor aanlegplaatsen – de belangrijkste sleutel voor groei – is afhankelijk van particuliere partijen. De gemeente stimuleert mogelijkheden waarbij een kleine investering tot een groot rendement leidt of die kunnen worden uitgevoerd als onderdeel van andere grootschaliger projecten.”
Jammer dat dit college de geschiedenis in zal gaan als het college dat een unieke eenmalige kans heeft laten schieten in plaats van dat het in tijden van bezuinigingen toch nog enige waarde aan de stad weet toe te voegen.
Vandaag is vanuit het Expertise Platform Water onderstaande brief verstuurd aan de deelnemers om hen over de uitkomst m.b.t. de verbinding Buiten- Binnenwatersloot te informeren:
Delft, 27 juli 2013
Geachte deelnemers aan het Stadslab Water,
Op 3 april van dit jaar hebben wij met u samen geconfereerd over te ontwikkelen waterbeleid in Delft, in relatie tot het versterken van de stedelijke economie via intensivering van het toerisme en het vergroten van de toegankelijkheid tot de stad via het water. Delft waterstad is tenslotte een eeuwenlang gekend begrip en niet voor niets was in Delft een kamer van de VOC gevestigd. Op 20 april hebben wij u het verslag met de resultaten van het stadslab toegezonden.
Een van de belangrijkste aanbevelingen betrof het herstellen van de (water) toegang tot de stad via de verbinding Buitenwatersloot –Binnenwatersloot. De kans (once in a lifetime) daartoe deed zich voor omdat gewerkt wordt aan de spoorzone en de aanwezige duiker in het kader van die werkzaamheden toch vervangen moest worden. Door een gefaseerde aanpak konden daarbij ook de kosten in de hand gehouden worden. Betrouwbare schattingen waren dat de kosten van een eerste fase van vervanging van de duiker maximaal € 100.000,- zouden kunnen belopen, maar dat deze door de nodige efficiency-maatregelen ook nog wel omlaag zouden kunnen worden gebracht.
In de afgelopen maanden hebben wij intensief samengewerkt met de gemeente en de spoorzone-partijen om deze ontsluiting tot stand te brengen. Helaas heeft het College van B&W er vorige maand voor gekozen om de kans niet te nemen. In plaats van te kiezen voor een gefaseerde aanpak heeft het College voor een totaalaanpak gekozen. Het College becijfert de - daardoor uiteraard initieel veel hoger uitkomende - rekening maar liefst op ca. € 400.000,- (zie bijgevoegde brief College). Wij betreuren het dat het College deze eenmalige kans niet heeft durven grijpen.
Onlangs heeft het College ook een brief aan de Raad gericht aangaande de overige aanbevelingen uit de notitie. Het College stelt zich positief op ten aanzien van een aantal punten, maar de inzet om daarbij te faciliteren, bv. door een actief acquisitiebeleid te gaan voeren of door ondersteunend te zijn aan initiatieven is nauwelijks aanwezig. Zelfs van duurzaam elektrisch varen op de grachten is men tegenstander, wat de door ons allen beoogde waterverbinding sowieso een vruchteloze actie zou hebben gemaakt. De brief is terughoudend en afhoudend op een aantal punten. Wij hebben de indruk dat College en ambtenaren erg geregeerd worden door bezuinigingen en daardoor geen oog lijken te hebben voor kansen, die je toch kunt voorbereiden voor het moment dat de tijden weer beter worden.
Al met al achten wij de oogst van alle ideeën uit het stadslab en de notitie dus mager. Wij beraden ons nog op de te nemen stappen. In elk geval belet het ons echter niet om op volle kracht door te gaan met onze wateragenda.
Wij hopen u voldoende geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet
Peter Kiela
Voorzitter expertise platform Water
Naar aanleiding van bovenstaand bericht verscheen op 4 augustus het artikel "Geen elektrisch varen op grachten" in het AD.
Het college zou er goed aan doen eens een bezoekje te brengen aan Gouda. Een groot gedeelte van de Goudse grachten zijn toegankelijk gemaakt voor schepen, er zijn zelfs vele overnachtingsmogelijkheden. Gouda lijkt veel op Delft. Alleen heeft het Delfts college alleen maar oog voor het megalomane spoortunnel gebeuren, alles moet hiervoor wijken.
Opmerking
Welkom bij
Water weblog
© 2024 Gemaakt door Guido. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Water weblog