Water weblog

Guido van der Wedden

Gemeenteraad praat weer over bevaarbare singel

 

Met de bouw van de spoortunnel in Delft wordt de oude singel rond Delft gedeeltelijk hersteld. Het is technisch mogelijk deze zogenaamde Phoenixgracht tot aan de molen bevaarbaar te maken voor kleine scheepjes zoals watertaxi's, kano's en roeiboten, zodat toeristen per watertaxi naar het Prinsenhof kunnen. Helaas willen de spoortunnelbouwer en de wethouder hier niet aan. In een brief vroeg ik de raad daarom om in actie te komen om de nieuwe Phoenixgracht toch bevaarbaar te maken voor kleine schepen. Dit is immers een unieke kans die het spoorzoneproject biedt en iets waar veel Delftenaren enthousiast van worden. Helaas was de reactie van het college van B&W teleurstellend: het is te duur.

Op 13 januari werd het onderwerp op verzoek van de VVD besproken door de raad in de Commissie Spoorzone, Verkeer en Ruimte. Ik heb ingesproken om mijn brief toe te lichten. De reactie van het college zit namelijk vol technische onzinnigheden. Zo stelde het college dat om de doorvaarthoogte te verhogen de grond omhoog moet waardoor bewoners van de panden aan de Phoenixstraat en Spoorsingel hun voordeuren niet meer uitkunnen. Het is echter alleen de bedoeling de bruggen wat boller te maken, zodat je er onderdoor kunt varen. Dan hoeft de grond niet omhoog en wordt het dus ook niet duurder.

 

 

De wethouder voorzag daarbij problemen voor fietsers om over de bollere bruggen te kunnen fietsen en Floor Neurbruis van Groen Links vreesde zelfs voor scootmobielen: "kunnen deze die bolle bruggen wel passeren?" Mijn reactie: "Over de bruggen over de Oude Delft gaan toch ook dagelijks zonder problemen vele fietsers, scootmobielen en zelfs stadsbussen? Daar kan de watertaxi en zelfs de rondvaartboot gewoon onderdoor."

 

Bewoner Ramon Hanssen van de Spoorsingel kwam mijn pleidooi  ondersteunen: de bewoners willen volgens hem geen sloot voor de deur waar alleen een paar eendjes iets mee kunnen. In de zomer willen zij met bootjes kunnen aanleggen, in de winter willen zij onder de bruggen door kunnen schaatsen. Dat kan niet als de bruggen vlakke betonplaten worden.

 

Linda Böcker van de VVD vond de brief en het verhaal van de bewoners glashelder: "Als we deze nieuwe singel niet nu bevaarbaar maken, wordt dit een heel dure eendenvijver. Daar zit niemand op te wachten." Ze vroeg de wethouder daarom te laten onderzoeken wat de consequenties zijn van het bevaarbaar maken. "De komende 100 jaar moeten we immers naar deze singel kijken."

 

De meeste commissieleden waren het met haar eens, al maakten sommigen zich wel zorgen, met name om de kostenconsequenties. Raadslid Kroon van de PvdA, vroeg zich af of het nu echt zo moeilijk is om een paar bruggen wat boller te maken. Hij stelde voor via een prijsvraag enkele TU studenten dit uit te laten werken. Jos van Koppen (Onafhankelijk Delft) steunde het plan ook. En raadslid Van Veen van het CDA voegde hieraan toe: "een heel mooi idee, en de moeite waard om meer onderzoek naar te doen." Ook Wim van Balen van de Christenunie was enthousiast. Hij merkte daarnaast op dat de brief van de gemeente aan de betrokken burgers verkeerd van toon was: als mensen ideeën hebben, moet je niet de toon aanslaan die het college in hun brief aan dhr. Van der Wedden heeft aangeslagen.

 

Wethouder Junius begon in haar reactie met stellen dat zij het plan om de nieuwe singel bevaarbaar te maken 'een prachtig plan vond'. Alleen is het volgens haar technisch niet mogelijk de singel bevaarbaar te maken; daarnaast zou het duurder worden en het spoorzoneproject vertragen. Jammer, maar "Eendjes zijn ook leuk" aldus de wethouder. Omdat vrijwel de gehele commissie toch meer inzage wilde in waarom het volgens haar niet mogelijk is, beloofde ze voor de volgende commissievergadering met een notitie te komen die e.e.a. nog eens goed duidelijk maakt.


Een van de aanwezigen merkte na afloop van de vergadering terecht op dat het erop lijkt dat de wethouder dit niet wil en daar gelegenheidsargumenten bij verzint. Ik heb tegen de raad gezegd, dat als de raad dít wil, de wethouder het kan. Ik zal voor de raad ook een notitie voorbereiden waarin ik nog eens uitleg waarom het technisch wél kan. Wordt dus vervolgd...


Luister de vergadering hier na (vanaf 2 uur 05 min)

 

Of lees hier mijn_inspreektekst na 

Weergaven: 507

Reactie van Frank van den Hoven op 14 Januari 2011 op 1.11
Mooi dat de raad nu een positieve grondhouding heeft, zoals dat heet. Ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. Als er echt goede redenen zijn (en geen gelegenheidsargumenten) waarom het niet zou kunnen, van technische en/of kosten- en/of doorlooptijd-aard, houdt het wellicht op, maar zoals men al stelt; je moet er als aanwonende en bezoeker nog wel decennia tegenaan kijken dus laat men niet te snel nee zeggen en het serieus onderzoeken op grond van feiten en niet op grond van onderbuikgevoelens, daar is de impact te groot voor. Dit gaat ook doorwerken voor de generaties na ons. Dan kun je zo'n idee met potentie niet zomaar wegwimpelen met een rammelende onderbouwing.
Reactie van Guido op 14 Januari 2011 op 17.55
Zie ook dit artikel in de digitale Delftse Post vandaag.
Reactie van Koos Langelaan op 14 Januari 2011 op 21.28

Een gemiste kans, dat de singel niet doorgetrokken wordt tot achter het kalverbos, net zoals voor het spoorviaduct daar de wateringse vest liep, je kon toen doorvaren van de Bolk zo naar de Calvè.

Voor de bruggen is er een evn simpele als werkbare oplossing, maak aan weerszijden een haakse oprit, zoals nu bij het fietserbruggetje bij de Delftse Watersportvereniging, dan kan iedereen er weer door. Met dan nog wat aanlegplaatsen krijgt ook de Delftse economie een impuls doordat de passanten daar zo de stad in kunnen.

 

De kostenfactor is hier totaal niet relevant, er waren nog geen 10 damwanden geslagen en het hele project bleek al vele miljoenen meer te gaan kosten dan begroot. Aangezien onze eigen Delftse Noord Zuid lijn toch financieel totaal uit de hand gaat lopen zijn die paar bruggetjes "peanuts".

Reactie van Guido op 15 Januari 2011 op 17.55
Zie ook het bericht "De Phoenixgracht: bevaarbaar of eendenvijver?" op de website van de VVD.
Reactie van Guido op 17 Januari 2011 op 18.24
Zie ook het artikel Phoenixstraat zonder bootjes 'een hele dure eendenvijver' in het Algemeen Dagblad.
Reactie van Guido op 22 Januari 2011 op 15.54
Op 25 januari zal ik het plan voor een bevaarbare Phoenixgracht presenteren aan de bewoners tijdens een informatieavond in Delftstede.
Reactie van Guido op 26 Januari 2011 op 21.37

Zie ook het artikel "een betaalbare boogbrug", "Delft wil een échte gracht en geen knetterdure eendenvijver" en het commentaar "een brug te ver" in Delftse Post van 26 januari.

 

De bewonersavond bij Delftstede was zeer interessant. Na afloop van mijn presentatie ontstond een goede discussie tussen voor- en tegenstanders van dit plan. Daarna werd een peiling gehouden waarbij bleek dat 15% van de aanwezigen tegen een bevaarbare singel stemde. Deze bewoners waren bang voor de geluidsoverlast van kinderen in kano's op de nieuwe singel...

Reactie van Frank van den Hoven op 26 Januari 2011 op 21.46
Kijk, gooi een probleem in de 'crowd' zoals dat tegenwoordig heet en velen voelen zich uitgedaagd om mee te denken, de een na de ander komt met ideeën en samen weet je 'alles'. Prachtig toch dat een firma een brug ontwerpt die wél kan en nog zonder kostenverhogingen ook. Jammer dat OBS niet echt meewerkt, die gegevens zouden toch openbaar moeten zijn zou je denken.
Reactie van Guido op 26 Januari 2011 op 21.52

Ik heb een verzoek op basis van de Wob ingediend om de technische gegevens boven tafel te krijgen. Overigens klopt het artikel in Delftse Post niet helemaal: de brug die ontworpen is, is de voetgangers/ fietstersbrug (zie afbeelding hieronder). De probleembrug waar ik de technische informatie niet van krijg, is die moet komen ter hoogte van de Havenstraat en die ter hoogte van de Hugo de Grootstraat. Lightweight Structures heeft wel aangeboden daar ook naar te kijken, maar dan moet ik eerst de informatie boven water krijgen...

 

Hierbij de artist impression die Lightweight Structures b.v. uit Delft heeft gemaakt:

 

Reactie van Guido op 15 Februari 2011 op 15.57

De fractie van Stadsbelangen begrijpt niet waarom ik de gevraagde informatie niet krijg en heeft diezelfde informatie opgevraagd. Ik ben benieuwd!

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden