Water weblog

Guido van der Wedden

Gaat er dan niemand over gezonken schepen?

In de Noordhoornsche Wetering, op de grens tussen Rijswijk en Midden-Delfland, liggen al ruim een half jaar twee deels gezonken zeilboten. Zowel Delfland als de gemeente willen niet handhaven, ondanks klachten van watersporters en omwonenden. De Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland wil dat het 
hoogheemraadschap de rol van vaarwegbeheerder actief oppakt en beziet hoe gehandhaafd kan worden.

De half gezonken zeilboten liggen aan de wal aan de Rijswijkse kant vast met dunne lijntjes. Breken deze lijntjes door golfslag dan vormen deze wrakken een groot gevaar voor de doorgaande vaart ter plaatse. Kees Kornaat van de watersportvereniging Westland, die hier regelmatig langsvaart, heeft daarom in september 2014 een melding gedaan bij Delfland als vaarwegbeheerder. Delfland ziet echter geen reden de schepen te verwijderen: "Wij zijn terplaatse geweest, en hebben geconstateerd dat de bootjes voor Delflands normen geen wrakken zijn . De bootjes lekken geen olie/diesel, belemmeren de doorvaart en de doorstroming niet. Voor ons is het op dit moment nog geen noodzaak om het bootje te verwijderen."

Ook is een melding bij de gemeente Rijswijk gedaan. Ook de gemeente kan hier niet handhaven: "We bekijken samen met Delfland welke juridische mogelijkheden we hebben om deze schepen te verwijderen" was de reactie eind september 2014.

Inmiddels liggen de bootjes er nog steeds. Jessie Heemskerk woont al jaren aan de Noordhoornsche Wetering. De scheepswrakken zijn haar een doorn in het oog: "Een fraai voorbeeld van vergaande oeververvuiling. Het is toch te zot voor woorden dat gemeente en waterschap niet kunnen optreden!"

Ik strijdt binnen het bestuur van Delfland al jaren voor een actieve rol van het waterschap als vaarwegbeheerder. Ik wil dat Delfland ook in dit geval de rol van vaarwegbeheerder actief oppakt en er voor zorgt dat gehandhaafd kan worden. Het is te hopen dat e.e.a. voor 1 april, als het vaarseizoen geopend wordt, is opgelost. Zolang de Buitenwatersloot in Delft afgesloten is, voert de enige route hierlangs.

Weergaven: 275

Reactie van Peter Barendse op 18 Februari 2015 op 20.35

Het houten schip, overigens een bijzonder casco van Engelse makelij, heeft jaren gelegen in de Zweth, in een privéhaven bij een witte woning tussen de brug van de A4 en het Bonte Huis. De woning staat nu te koop of te huur meen ik. Het moet toch eenvoudig mogelijk zijn om de eigenaar van dit schip te achterhalen en hem te manen het ding weg te halen?

Reactie van Koos Langelaan op 19 Februari 2015 op 16.02

Ook ik heb dit al eens eerder bij HH Delfland gemeld, ook de takken van de treurwilg een stukje verderop, die bijna tot in het midden van het vaarwater hangen. Je krijgt dan keurig een berichtje terug dat de melding ontvangen is, maar er gebeurt niets.

Reactie van Wim Koole op 19 Februari 2015 op 16.05

een van de redenen dat ik voor herinvoering van de vaarvergunningen ben is het feit dat hierdoor de laatste eigenaar te achterhalen is. Toezicht op de verplichting om een vaartuig te voorzien van een naam, nummer of code om de eigenaar te traceren is dan vanzelfsprekend het vervolg hierop. Het verschijnsel van spookschepen is niet alleen een probleem van jachthavens maar komt steeds meer op het bordje van vaarwegbeheerders of in dit geval, de waterkwaliteit beheerder. dus kom maar terug met de stickers.

Reactie van Koos Langelaan op 19 Februari 2015 op 16.35

Tot vorig jaar hadden we stickers. Deze wrakken zijn al jaren niet meer voorzien van een vaarvergunning. Dat zal dus geen enkel verschil maken want deze wrakken hebben hem ook niet.

Reactie van Wim Koole op 23 Februari 2015 op 8.19

kwestie van handhaven maar daar is schijnbaar geen tijd voor, geen sticker dan weghalen.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden