Water weblog

Guido van der Wedden

In elk dorp binnen onze gemeente een openbaar kraanwatertappunt, waar passerende wandelaars/ fietsers/ overige toeristen in de zomer gewoon op straat water kunnen drinken, of hun flesje kunnen bijvullen. Hiervoor zou ik een beroep willen doen op het leefbaarheidsbudget 2018 van de gemeente. Ik zou willen beginnen in mijn eigen dorp, Enspijk. Indien mogelijk zou het tappunt daar vlakbij de historische dorpspomp centraal in het dorp moeten komen. Zo krijgt de pomp zijn oude functie van ontmoetingsplaats terug! 

Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste van de wereld. Het is 1000 keer zo goedkoop als fleswater en 400 keer minder milieubelastend. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de mensen vindt dat kraanwater in de openbare ruimte beschikbaar moet zijn. Vitens werkt graag mee aan het plaatsen van zulke openbare tappunten. Bij zo'n openbaar kraanwatertappunt kunnen passerende wandelaars/ fietsers/ overige toeristen in de zomer gewoon op straat water  drinken, of hun flesje bijvullen. 

 

(watertappunt, foto Vitens)

 

Het leefbaarheidsbudget is voor maatschappelijke initiatieven. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de mensen vindt dat kraanwater in de openbare ruimte beschikbaar moet zijn. Dit initiatief draagt eraan bij dat kraanwater in de openbare ruimte beschikbaar is. Het past daarnaast ook in de doelstellingen van de gemeente op het gebied van duurzaamheid: het Nederlandse kraanwater is 400 keer minder milieubelastend dan fleswater. Daarnaast voorkomt het zwerfvuil in de dorpen, als toeristen hun flesje kunnen vullen nemen ze het immers weer mee. Het tappunt wordt besteld bij Join the Pipe. Deze organisatie financiert met de verkoop van watertappunten en navulbare kraanwaterflessen en met donaties schoon drinkwater projecten in ontwikkelingslanden.

Inwoners van Geldermalsen ouder dan 12 jaar kunnen van 17 april t/m 21 mei via de site van de gemeente stemmen op hun favoriete initiatief. De bekendmaking van de winnaars is op donderdagavond 31 mei.

Eerder heb ik in Delft mede het initiatief genomen tot het plaatsen van een watertappunt.

Weergaven: 39

Reactie van Guido op 13 Juni 2018 op 6.26

Inmiddels is bekend dat bovenstaand initiatief met 4% van de stemmen als een van de winnaars uit de bus is gekomen. Het tappunt wordt gerealiseerd. De aanvraag voor de wateraansluiting bij Vitens loopt inmiddels.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2018   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden