Water weblog

Guido van der Wedden

Bomen op de dijk kunnen een negatieve invloed hebben op de stabiliteit en de hoogte van de dijk en dus op de veiligheid. Veel waterschappen kappen daaom als dijken versterkt worden de grote bomen die op die dijk staan. De regionale waterkering (dijk) van de Kerstanjewetering, die de grens van Delft en Rijswijk vormt, is onlangs door Delfland verbeterd. De hoge, oude populieren zijn hierbij echter blijven staan. De AWP Delfland vraagt zich af of deze verbeterde dijk nu wel echt veilig is.

Wat kan er allemaal mis gaan door bomen op een dijk?

Wanneer bomen omwaaien, laten ze een kuil achter. Op een smalle dijk met een grote boom, zeker als die van het type 'waaiboom' is, zoals aan de Kerstanjewetering, betekent dit een gat in de dijk waardoor deze kan overstromen. Omwaaien gebeurt bij storm, wanneer het ook vaak hevig regent en de dijk dus juist extra hard nodig is.

Ook het tegenovergestelde kan een probleem zijn. Tijdens een droogteperiode zorgen bomen door hun vochtonttrekking voor een extra verdroging van de dijk. Daardoor kunnen scheuren ontstaan en is er extra inklinking van de kade. Dat zorgt voor vermindering van de stabiliteit en de hoogte. Naast vochtonttrekking kan ook de schaduw die bomen veroorzaken slecht voor een dijk zijn: onder de boomkruinen kunnen kale plekken in het gras ontstaan door gebrek aan zonlicht. Zulke plekken zijn gevoeliger voor erosie en geulvorming. Hiernaast kan de wortelgroei van bomen negatieve effecten hebben op de stabiliteit van de kade doordat de grond openbarst en dat als een boom sterft of gekapt wordt, de afstervende wortels voor gangvorming zoeken.

Betekent dit dat alle bomen van dijken afmoeten?

Het is echter niet zo dat alle bomen van de dijken afmoeten. De gezondheid van een boom kan bijvoorbeeld worden vastgesteld om zo in te schatten of omwaaien een reëel gevaar is. Verder is een veendijk gevoeliger voor droogte dan een kleidijk, en zal op die laatste dijk een boom dan ook minder problematisch zijn. Per keer zal dus moeten worden gekeken.

Naar aanleiding van de dijkversterking van de Kerstanjewetering, waar de bomen zijn blijven staan, heeft Rian van Luyck namens de AWP Delfland in de commissie Waterveiligheid vragen gesteld over Delflands visie op bomen. Deze visie is er echter nog niet, hoogheemraad Adri Bom heeft toegezegd dat Delfland snel met een beleid op het gebied van bomen op dijken komt.

Weergaven: 490

Reactie van Guido van der Wedden op 25 April 2013 op 12.44

In de VV heeft hoogheemraad Bom vandaag gemeld dat er nog geen toetsinstrumentarium is voor bomen, maar dat dit niet betekent dat er bij kadeverbetering niet naar bomen wordt gekeken. Voor de zojuist versterkte dijken van de Kerstanjewetering betekent dit dat de hoge bomen op de foto weg moeten. In mei wordt met omwonenden gesproken over de kap en eventueel terugplaatsen van nieuwe bomen.

Reactie van Guido van der Wedden op 3 Oktober 2013 op 18.31
Inmiddels is het herfst en begint het stormseizoen, de bomen staan er echter nog....
Reactie van Guido van der Wedden op 16 Februari 2014 op 15.09

Afgelopen week in de commissie Waterveiligheid heeft hoogheemraad Bom aangegeven dat de populieren langs de Kerstanjewetering wat Delfland betreft kunnen blijven staan, omdat populieren als ze omwaaien afbreken en dus geen kluit meenemen: er ontstaat dan dus ook geen gat in de dijk.

De gemeente wil de bomen, die aan het einde van hun levensduur zijn, echter wel weghalen. Het wel of niet weghalen van deze bomen is dus nu een zaak voor de gemeente Delft.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido van der Wedden.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden