Water weblog

Guido van der Wedden

Autowassen voor de deur milieuvriendelijker dan in wasstraat

Nederlanders maken hun auto circa twintig keer per jaar schoon. Dat zijn ruim 100 miljoen autowasbeurten per jaar, het merendeel ‘s zaterdagmorgen, voor de deur. Allerlei milieuorganisaties en de autowasbranche beweren dat dit autowassen op straat slecht voor het milieu is. Volgens Guido van der Wedden, kandidaat voor de waterschapsverkiezingen voor de Algemene Waterschapspartij Delfland is dit overdreven.


Het autowassen op straat met vier emmers kost per wasbeurt ongeveer veertig liter water. Voor een wasbeurt met de tuinslang gebruik je gemiddeld zelfs nog veel meer water. De nieuwste autowasserettes kunnen met veel minder water toe. In deze wasstraten wordt vuil water namelijk hergebruikt. Bij wassen op straat spoelt het water met alle vuil (o.a. olieresten) via straatputten weg, of het komt in de bodem terecht. In moderne autowasserettes wordt dit vuil opgevangen en afgevoerd. Daarom is het in Duitsland en Zwitserland verboden om auto’s op straat te wassen. Ook in Nederland is dit in sommige gemeenten verboden. Van der Wedden nuanceert: "Het meeste vuil dat aan de auto zit, zoals zand en modder, is zelf afkomstig uit de natuur. Benzine- of olieresten zijn ook aanwezig op je auto, maar of je de auto nu wast of niet, al dit vuil spoelt bij regenbuien ook al van je auto af. Daarnaast komt ook vuil van het wegdek op de auto. Dit spoelt echter ook gewoon van de weg het milieu in."


Guido van der Wedden wast zijn auto


Waar volgens Van der Wedden ook geen rekening mee wordt gehouden, is dat de autowasserettes veel energie gebruiken: ronddraaiende borstels, pompen om het water rond te pompen en vooral het drogen kosten veel stroom. Dit is bij het traditionele emmertje sop niet het geval. Van der Wedden: "Natuurlijk is zeep schadelijk als het in grote hoeveelheden in het milieu komt, daarom moet je wel oppassen welke producten je gebruikt. Er zijn heel veel verschillende reinigers en shampoo’s, sommige zijn wel millieubelastend andere niet. Kies daarom millieuvriendelijke en biologisch afbreekbare producten. Zelf gebruik ik altijd Cartec Splash, dit is 98% biologisch afbreekbaar. Daarnaast gebruik ik water uit de regenton of uit de gracht, dit is schoon genoeg om voor de auto te gebruiken en niet gezuiverd. Met biologische zeep en grachtenwater is de belasting voor het milieu nagenoeg nihil."


Volgens Van der Wedden kun je dus het beste gewoon zelf voor de deur je auto wassen met de juiste producten. Hij voegt lachend toe: "maar als je echt milieuvriendelijk bezig wil zijn, rijd dan geen auto!"


Stem onafhankelijk en deskundig:

Stem lijst 5: Algemene Waterschapspartij Delfland,

Stem nummer 2: Guido van der Wedden

Weergaven: 2835

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden