Water weblog

Guido van der Wedden

De Lookwatering loopt dwars vanaf Den Hoorn door de nieuwe wijk Harnaschpolder, die Delft achter Den Hoorn ontwikkelt en sluit op de Kerstanjewatering aan. Water heeft in deze nieuwe wijk een belangrijke functie gekregen: er komen veel sloten en een recreatieplas. De Lookwatering zou een mooie vaarverbinding van Midden-Delfland met de Vliet naar Den Haag en Leiden toe vormen, zegt Guido van der Wedden, waterbouwkundige en kandidaat voor de waterschapsverkiezingen voor de Algemene Waterschapspartij Delfland.

“Helaas is er de brug over de Lookwatering in de Woudseweg: de doorvaarthoogte van deze brug is zo gering, dat hier zelfs een kano nauwelijks onderdoor kan. Dat is jammer want in Midden-Delfland wordt veel met kleine schepen met geringe doorvaarthoogte en diepte gevaren, die dankbaar gebruik van de Lookwatering zouden kunnen maken” aldus Van der Wedden, die de lage brug al eens bij de gemeente Midden-Delfland heeft aangekaart. “Het varend corso trok in augustus 2008 ondanks het slechte weer maarliefst 250.000 bezoekers. Dit onderstreept het economisch belang dat vaarwegen en daarlangs georganiseerde evenementen hebben.”De huidige brug, genaamd Rijstuin Heul, werd kort na 1972 gebouwd in een tijd dat recreatievaart nauwelijks van belang was. Helaas staan dit soort zaken volgens Van der Wedden nog steeds laag op de politieke agenda. In het Watersportactieplan van het recreatieschap Midden-Delfland wordt geconstateerd dat te lage brug er is, zonder dat daar echter actie uit voortvloeit.

Ook de stad Delft doet weinig: in juni 2005 nam de Delftse gemeenteraad unaniem de motie "Kansen vervoer over water” aan. Hierin staat onder andere: Delft kiest voor recreatievaart, in het bijzonder voor het traject Delft-Zuidkolk/ Leidschendam in aansluiting op de recreatievaartverbinding met het Westland. Van die keuze voor aansluiting met het Westland lijkt echter weinig terecht te komen: onlangs kreeg Van der Wedden nog bericht van een verontruste bewoner van Den Hoorn die hem over de Lookwatering schreef “Deze vaart dreigt steeds verder te worden gesloten door te lage bruggen. Dit idyllische watertje zou een prachtige verbinding kunnen vormen met Delft en Schipluiden.”

Ook voor de kern Den Hoorn zou deze verbinding interessant zijn: de terrasjes in Schipluiden en langs de levendige kaden van de Zweth bij Wateringen zijn hier een voorbeeld voor.
Indien hij verkozen wordt, wil Van der Wedden zich na de waterschapsverkiezingen gaan inzetten voor het herstel van dit soort vaarverbindingen, hij voegt toe: “Vindt u de bevordering van de recreatievaart mogelijkheden ook belangrijk voor de ontwikkeling van onze regio, stem dan op mij”.

Weergaven: 114

Reactie van Guido op 13 November 2009 op 13.53
Zie hier het vervolg.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden