Water weblog

Guido van der Wedden

Stembiljet Waterschapsverkiezingen nodeloos ingewikkeld

Door het invoeren van een lijstenstelsel kunnen dit jaar voor het eerst politieke partijen meedoen aan de waterschapsverkiezingen. Aanvankelijk was besloten dat kiezers ook via internet konden stemmen, in de hoop dat de opkomst hierdoor hoger zou zijn dan de 23% bij de vorige verkiezingen. Het internetstemmen is echter verboden door staatssecretaris Tineke Huizinga: ze vindt het niet veilig genoeg. De kiezer is dus weer aangewezen op het aloude stembiljet. Invullen hiervan is echter niet eenvoudig, volgens Guido van der Wedden van de Algemene Waterschapspartij.


Allereerst moet je een partij bepalen en daarnaast ook aangeven naar welke kandidaat van deze partij je stem moet gaan, door het nummer van de kandidaat aan te kruisen. Op het stembiljet zijn evenveel vakjes geprint als het maximum aantal kandidaten dat op een lijst mag staan. Bij sommige partijen zijn echter minder kandidaten dan hokjes. Als je een onjuist kandidaatnummer aankruist (bijv. nummer 10 terwijl een partij maar 5 kandidaten heeft), is je stem ongeldig.

Als je als kiezer alleen het hokje van een partij aankruist en geen nummer van een kandidaat is je stem geldig en gaat deze naar kandidaat nummer één van de lijst. Vul je alleen het hokje van een kandidaat in, zonder een partij te kiezen, dan is je stem ongeldig.

Op het stembiljet moet je ook je geboortejaar invullen. Pas op: verwissel je de stembiljetten binnen een huishouden en vul je jouw geboortejaar in op het biljet van je partner, dan is je biljet wederom ongeldig.

Duizelt het al? Altijd bang geweest voor stemmen via internet en blij dat we het rode potlood houden? Helaas, het stembiljet moet met een blauwe of zwarte pen worden ingevuld. De hokjes moeten volledig worden ingekleurd. Zet je dus kruisje met een rood potlood dan is het biljet dus ongeldig...

Hopelijk kunnen we ervoor zorgen dat het stemmen bij de volgende verkiezingen, in 2012, wat eenvoudiger gaat zijn!

Stem onafhankelijk en deskundig:
Stem lijst 5: Algemene Waterschapspartij Delfland,
Stem nummer 2: Guido van der Wedden

Weergaven: 357

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2023   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden