Water weblog

Guido van der Wedden

Buitenwatersloot in april 2016 weer open voor scheepvaart

De vaarverbinding van Westland en Midden-Delfland naar het Rijn-Schiekanaal via Buitenwatersloot en Westsingelgracht gaat officieel na vijf jaar stremming pas per 1 april 2016 weer open. Goed nieuws voor booteigenaren, ondernemers en watersporters in ons gebied!

Tot 9 december wordt het laatste opstakel, de tijdelijke trambrug, verwijderd. Daarna zou volgens Delft Bouwt het grootste gedeelte van de obstakels in de Westsingelgracht weg moeten zijn en zou het theoretisch mogelijk moeten zijn om er doorheen te varen: "In de periode na 9 december zullen er nog werkzaamheden aan de kademuren, bij het Bolwerk en de Westsingel, en het uittrillen van damwanden plaatsvinden. Daarom is de officiële openstelling uitgesteld tot de start van het vaarseizoen, 1 april 2016. Voor die tijd kan er wel gevaren worden, maar zullen er tijdelijk versmallingen in de vaarweg kunnen zijn."

Na vijf jaar wordt varen via deze route weer mogelijk. Goed nieuws voor booteigenaren en ondernemers in de omgeving. En ook het bestuur van het Varend Corso Westland heeft al laten weten dat in augustus 2016 het Varend Corso weer door de Buitenwatersloot Delft zal binnenvaren!

In het oorspronkelijke contract met de bouwer van de spoortunnel stond dat de vaarverbinding maximaal zes maanden gesperd mocht zijn. Eind 2010 werd bekend dat de stremming vijf jaar zou gaan duren. "Niets aan te doen", volgens de gemeente Delft. Stel je voor dat boven de A13 een bord hangt "A13 vanaf volgende maand 5 jaar afgesloten", ondenkbaar!

Ondernemers en watersportverenigingen waren furieus en tekenden daarom bezwaar aan tegen de vergunningverlening door de provincie Zuid-Holland. De bezwarencommissie gaf in haar advies aan Gedeputeerde Staten aangeven dat, mede gezien de zwakke rol die de provincie heeft gespeeld in het verwezenlijken van een alternatieve vaarroute waarmee omgevaren kan worden, de provincie een regisserende rol zou moeten krijgen bij het verbeteren van deze alternatieve vaarroute. De alternatieve route via de Kerstanjewetering is daarop door de aannemer en het hoogheemraadschap van Delfland, enigszins verbeterd met maatregelen als spiegels in onverzichtelijke bochten.

Bord op Bolkbrug te Delft

Weergaven: 582

Reactie van Guido op 15 November 2015 op 17.01

De laatste versperring, de trambrug, wordt afgebroken. 

Reactie van Guido op 16 December 2015 op 12.16
Voor de goede orde: de stremming van de Buitenwatersloot duurt officieel tot 1 april 2016, het bord waarop 3 januari staat wordt hierop aangepast. Fysiek is varen vanaf 9 december mogelijk, maar het is vanwege de bouwwerkzaamheden nog niet wenselijk en mag dus ook nog niet.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2022   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden