Water weblog

Guido van der Wedden

Gedempte Tankgracht Clingendael weer open

De Tankgracht in Clingendael ligt vol bladeren. Bewoners van de Haagse wijk Benoordenhout spreken op hun facebookpagina zelfs van de 'gedempte Tankgracht'. Melden bij de gemeente: "De gemeente gaat niet over baggeren, u moet bij Delfland zijn". Melden bij Delfland dan maar: "Delfland gaat wel over baggeren, maar niet over bladeren in de sloot en dat is hier het probleem, u moet bij de gemeente zijn". Wat nu?

"Gedempte" Tankgracht, Clingendael (foto W. Wind).

Voor inwoners van Delfland is het niet altijd duidelijk welke overheid waar over gaat. Een van de onderwerpen waar dit voor geldt is rotzooi in sloten. Het uit de sloten vissen van bladeren (dagelijks onderhoud) is een taak van de eigenaren, in een park bijvoorbeeld de gemeente. De gemeente Den Haag blijft in Clingendael dus in gebreke. Begrijpelijk, want het verwijderen van blad uit sloten is een dure aangelegenheid. Gemeenten wachten daarom vaak tot Delfland gaat baggeren. Als je maar lang genoeg wacht zijn rottende bladeren immers ook tot bagger verworden. Baggeren (groot onderhoud) is namelijk wel een taak van Delfland, die dit gemiddeld eens in de 8 jaar uitvoert. Om het nog ingewikkelder te maken: als de doorstroming in gevaar komt door te veel rommel in een sloot, grijpt Delfland weer wel in. Als het water niet snel genoeg weg kan, komt de veiligheid tegen overstromen immers in het geding.

De AWP Delfland zou graag zien dat niet zolang gewacht wordt met het schonen van sloten: dit is geen gezicht en ook nog eens slecht voor de waterkwaliteit, in zo'n bladerpoel kan immers geen vis leven. Delfland moet gemeentes die in gebreke blijven bij het verwijderen van blad hierop aanspreken. Een oplossing zou kunnen zijn dat Delfland het dagelijks onderhoud van dit soort watergangen voor gemeentes gaat uitvoeren, uiteraard wel tegen betaling. Het is dan voor inwoners ook meteen duidelijk bij wie ze moeten zijn. De AWP Delfland zal hier tijdens de commissie Stedelijk Water en Watersysteem van a.s. dinsdag op aandringen.

Gelukkig voor de bewoners van Benoordenhout staan de watergangen in Clingendael overigens op het programma om nog voor 1 april 2016 te worden gebaggerd. Park Clingendael zal er dus komende lente weer mooi bij liggen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Wilt u weten wanneer een watergang gebaggerd wordt, kijk dan op de baggerplanning van Delfland.

Wilt u weten tot welke diepte een watergang gebaggerd wordt, kijk dan in de Legger Wateren van Delfland. Als de waterdiepte minder dan de minimale diepte wordt, is het tijd om te baggeren.

Weergaven: 681

Reactie van Guido op 8 November 2015 op 15.08
Tijdens de commissievergadering heeft hoogheemraad Middendorp toegezegd contact op te nemen met de gemeente Den Haag om te bekijken of samenwerking in dit dossier nuttig kan zijn. Wordt vervolgd!

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2022   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden