Water weblog

Guido van der Wedden

Delfland maakt van Delft echte schaatsstad

Het hoogheemraadschap van Delfland houdt bij vorst en dooi rekening met schaatsers. Dankzij de Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland wordt er vanaf deze winter nog meer rekening gehouden met het belang van schaatsers. Guido van der Wedden van de AWP Delfland diende een lijst met verbeterpunten in. Een deel hiervan is overgenomen en vanaf deze winter doorgevoerd. Delfland gebruikt vanaf dan de klepstuwen in de binnenstad om de grachten eerder te laten bevriezen.

Van der Wedden: "In Delft kan de ijsgroei flink verbeterd worden als bij vorst de stuwen die de binnenstad tegen hoogwater beschermen omhoog gezet kunnen worden, zodat het water in de binnenstad minder stroomt en eerder bevriest. Op die manier kan in het centrum eerder geschaatst worden. Delfland heeft hier onderzoek naar laten doen en in januari 2015 is het "vorstsluitingsprotocol gereed". Dit protocol wordt aan het draaiboek toegevoegd worden. Dit betekent dat vanaf die tijd eerder geschaatst kan worden in de binnenstad!"

Guido van der Wedden van de AWP Delfland

Belangrijk punt is verder dat als er eenmaal ijs ligt, het waterpeil op schaatsroutes zo constant mogelijk gehouden moet worden om een betrouwbare ijsvloer te krijgen. Hoewel het strikt genomen geen waterschapstaak is om ijs in goede condities te houden voor schaatsers, vindt de AWP Delfland dat het wel een belangrijk aspect is waar de nodige aandacht voor moet zijn. Het waterschap kan immers de ijstoestand beïnvloeden.

Guido van der Wedden: "Voor de afwegingen tussen waterhuishoudkundige belangen, de vaarweg- en nautische belangen en het recreatief medegebruik door schaatsers hanteert Delfland het 'Draaiboek Vorst en Dooi'. Ik was blij met dit stuk en de wijze waarop de belangen van de schaatsers erin worden meegenomen, maar meer was mogelijk zonder noemenswaardige extra kosten. Het draaiboek is daarom door mij voorgelegd aan een aantal schaatsers en schaatsverenigingen met de vraag om suggesties voor verbetering. Ik ben blij dat een aantal daarvan nu is overgenomen".

"Ik kwam op het idee door de afsluiting van de Buitenwatersloot: tijdens de afsluiting door de bouw van de Spoortunnel, kon hier opeens bijna elk jaar geschaatst worden, daarvoor was de laatste keer in 1997."

IJspret op de Buitenwatersloot

Weergaven: 214

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2022   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden