Water weblog

Guido van der Wedden

Henk en Ingrid uit Tanthof mogen straks weer niet stemmen!

Het kabinet wil nog meer indirecte verkiezingen!

 

De Eerste Kamer is gekozen. Er is veel kritiek op deze indirecte verkiezingen. Bijna zeven op de tien Nederlanders vinden dat de Eerste Kamer rechtstreeks gekozen had moeten worden. Ondertussen bereidt het kabinet een nieuw wetsvoorstel voor om ook de waterschaps­verkiezingen om te zetten naar indirecte verkiezingen. De Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland vreest dat Delfland hiermee veel betrokkenheid van inwoners verliest.

 

Veel politici hebben kritiek op de Eerste Kamerverkiezingen: Job Cohen zegt op de radio dat deze manier van indirecte verkiezing van de Eerste Kamer ‘niet meer van deze tijd is’, ‘het is veel te ingewikkeld en je loopt de kans dat er iets raars met jouw stem gebeurt’. Tini Kox van de SP spreekt van een ‘bizar systeem’ dat ‘echt op de helling moet’. Emile Roemer van de SP: ‘dit circus van de verkiezingen moet anders’.

 

Premier Rutte zei dat de verkiezing ‘redelijk bizar’ is, omdat de uitslag van veel verschillende factoren afhangt. Hij zei niet met een nieuw voorstel te komen omdat het geen prioriteit heeft voor zijn kabinet. Ondertussen bereidt het kabinet onder zijn leiding en die van staatssecretaris Atsma een nieuw wetsvoorstel voor om de directe verkiezingen voor het bestuur van de waterschappen om te zetten naar indirecte verkiezingen. Wat zullen de politici daar straks van vinden?

 

Het kabinet wil namelijk dat de besturen van waterschappen indirect door de gemeenteraadsleden worden gekozen. Bij dit circus zullen de verkiezingen van de Eerste Kamer in het niet vallen. Landelijk voorzitter Peter Vonk van de AWP: “Met deskundigheid heeft dat niks van doen, noch met democratie. Alleen directe verkiezingen, waarbij iedere Henk en Ingrid zijn of haar stem kan uitbrengen, zijn werkelijk democratisch en transparant.”

 

De AWP Delfland is het hiermee eens: het kabinet vindt dat je burgers niet moet vermoeien met het waterschapsbestuur. Terwijl bij de afgelopen verkiezingen toch maar liefst 20% van de inwoners van Delfland hun stem op een waterschapspartij hebben uitgebracht. In Midden-Delfland was dit percentage zelfs nog hoger! Ook onze fractievoorzitter Jaap van Dam, zelf ook gemeenteraadslid in Midden-Delfland, ziet het niet zitten om straks op zichzelf te stemmen: "Laat de burger zelf maar uitmaken wie er in het bestuur van Delfland komt".

 

Delfland heft eigen belastingen, als uiting van onderlinge solidariteit in de verdediging tegen het water.  Wat het kabinet nu voorstelt is, vrij vertaald: "Wel betalen, maar niet stemmen". Ook de waterschappen zelf willen directe verkiezingen.

 

Nu wil het kabinet terug naar vroeger, naar de tijd dat de regenten uit de gemeenteraad in een achterkamertje uitmaakten wie hun vertegenwoordigers worden in het waterschapsbestuur. Een alternatief is simpel: combineer verkiezingen voor gemeenteraden en waterschappen. Laat de mensen op die dag voor beide instanties een stem uitbrengen en maak daar een  Dag voor de Lokale Democratie van.  De waterschapsbesturen zijn de oudste democratische structuren in Nederland. Ons poldermodel is een wereldberoemd begrip!

 

De AWP is speciaal opgericht om burgers een stem te geven in de waterschapsbesturen van alle 25 waterschappen in Nederland. De AWP is daarom faliekant tegen getrapte verkiezingen, maar voorstander van vrije en directe verkiezingen. Voor alle Nederlanders, dus ook voor Henk en Ingrid uit Tanthof.

 

Zie ook:
Gemeenteraadsleden willen zichzelf kiezen
Waterschapsbesturen terug naar sigaren- en jenevertijdperk

Weergaven: 186

Reactie van Wichard Hulsbergen op 25 Mei 2011 op 9.49

Ik vrees dat Henk en Ingrid niet eens weten wat een waterschap is, dus die betrokkenheid valt wel mee. 

 

Los daarvan zijn getrapte verkiezingen natuurlijk kolder. Een waterschap is niet politiek voor zover ik weet, dus wat hebben VVD en CDA er nou helemaal te zoeken. Er zijn toch genoeg burgemeesters, commissarissen van de koningin, en eerste kamerzetels om partijvriendjes hun carrieredal door te helpen?

Reactie van Guido op 28 Mei 2011 op 12.27
Wichard, misschien dat Henk en Ingrid dat niet weten, maar er zijn genoeg betrokken burgers die het waterschap en de bestuurders wel weten te vinden: zojuist nog betrapte ik een ingeland die een handgeschreven brief in mijn brievenbus stopte met een verzoek aan mij als volksvertegenwoordiger.
Reactie van Guido op 20 November 2011 op 22.01

Zie ook het bericht 780.000 kiezers Delfland raken hun stem kwijt.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden