Water weblog

Guido van der Wedden

Scopewijziging Spoorzoneproject: nieuwe singel alsnog bevaarbaar!

Nog geen drie maanden geleden werd het breedgedragen burgerplan om de toekomstige Spoorsingelgracht op de spoortunnel te Delft bevaarbaar te maken door het college van B&W aan de raad ontraden. De reden was dat elke scopewijziging van het spoortunnelproject volgens het college leidt tot grotere risico's, met name op financieel gebied. Nu komt het college zelf met een enorme scopewijziging: het nieuwe stadskantoor, dat ook op deze zelfde tunnel wordt gebouwd, wordt mogelijk een verdieping lager!

 

Op 10 juni verscheen het bericht op de site van de gemeente Delft dat "B en W negen miljoen euro [wil] besparen op het nieuwe stadskantoor. Het college denkt die besparing te kunnen halen door een verdieping minder te bouwen of meer ruimte te verhuren." Ik vind dit bijzonder. Niet alleen omdat de oppositiepartijen in Delft ditzelfde al maanden geleden voorstelden en dit toen door het college, gesteund door de coalitie, werd weggewuifd, maar vooral omdat een door Delftenaren breed gedragen initiatief onlangs door het college nog werd afgeserveerd, zogenaamd omdat "de risico's van dit soort scopewijzigingen te groot zijn".

 

In naam van de wethouder werd namelijk eerder dit jaar, naar aanleiding van het plan de singel bevaarbaar te maken, door het Ontwikkelbedrijf Spoorzone Delft een notitie geproduceerd die overigens - zoals een gemeenteraadslid zei - "voor ieder logisch redenerend mens onvolledig" is. Volgens deze notitie zou het plan om de singel bevaarbaar te maken 1,5 miljoen duurder zijn, maar de raad werd door het college met name bang gemaakt door de vertragingskosten van - naar ik heb begrepen - circa 3 miljoen per maand vertraging. Vreemd, want de bruggen, die voor het bevaarbaar maken verhoogd moeten worden, waren nog niet ontworpen en er kon dus geen sprake van vertraging zijn...

 

Het was triest om te zien dat coalitietrouw het won van inhoudelijke argumenten. De raadsleden van de coalitie steunden de wethouder als een stel met de stroming meedeinende badeendjes, ondanks dat sommige raadsleden van de coalitiepartijen het hier zichtbaar moeilijk mee hadden, en één daarvan zelfs voor het plan stemde, en anderen, zo gaven ze later aan mij toe, de stukken niet eens gelezen hadden. Het gaat blijkbaar helaas niet om inhoud of directe vertegenwoordiging van de wens van burgers, maar partijpolitiek bepaalt wat besloten wordt in het stadhuis. Het plan werd dan ook van tafel geveegd: "Bootjes vergroten risico's Spoorzone" kopte de Stadskrant.

 

 De nieuwe Spoorsingel zou volgens de VVD een 'Peperdure eendenvijver' worden als deze niet bevaarbaar zou zijn (afbeelding "whispering hills")

 

Het Delftse gemeentebestuur maakt zich nu erg ongeloofwaardig door, nog geen drie maanden na de raadsvergadering waarin door ditzelfde gemeentebestuur gesteld werd dat scopewijzigingen te veel (met name financiële) risico's voor het spoortunnelproject met zich mee zouden brengen, zelf met een enorme scopewijziging in dit project te komen. Het valt blijkbaar wel mee met de risico's van die scopewijzigingen. Ik neem daarom aan dat ik binnenkort een uitnodiging krijg van het college om nog eens te komen praten over een volgende scopewijziging: het alsnog bevaarbaar maken van de nieuwe Spoorsingel. Uiteraard ben ik niet te kinderachtig om hieraan mee te werken!

Weergaven: 383

Reactie van Guido op 18 Juni 2011 op 9.51
zie ook het bericht "nog een scopewijziging" in Delftse Post van 15 juni.
Reactie van Guido op 27 Juni 2011 op 21.39
Zie ook dit bericht waarin de PvdA Delft verantwoordt waarom zij niet voor de bevaarbare singel hebben gestemd.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden