Guido van der Wedden
"De herinnering van slechte kwaliteit blijft nog lang hangen, nadat de lage prijs is vergeten"
Naar aanleiding van mijn inspreken in de raadscommissie SVR op 13 januari, heeft de gemeenteraad de wethouder opgedragen de consequenties van een bevaarbare singel in kaart te brengen. Het Spoorzonebedrijf heeft voor de wethouder een memo geschreven en berekend dat dit minimaal 1,5 miljoen extra zou kosten. De analyse in deze memo blijkt echter niet volledig: alle ingrijpende maatregelen aan de inrichting van de openbare ruimte zijn immers niet nodig, als je in plaats van de bruggen omhoog te leggen, de bruggen gewoon ánders ontwerpt. Daarmee zullen de kosten nauwelijks hoger worden en hoeft de planning niet uit te lopen.
Samen met Maarten Labordus heb ik het stuk van het Spoorzonebedrijf goed bekeken. Er blijkt dat het Spoorzonebedrijf (OBS) de bestaande vlakke bruggen als het ware heeft opgetild en hoger gelegd. Als je hier de omliggende wegen op wil aansluiten, moet de grond inderdaad flink omhoog, met hoge meerkosten en uitloop van de planning tot gevolg. Wat ze hadden moeten doen en wat ik ook heb aangegeven, is de bruggen met een zeeg ontwerpen, dus in het midden hoger dan aan de randen. Dan hoeft de grond niet omhoog en zijn er nauwelijks meerkosten, zie onderstaande figuur:
Wij hebben een technisch onderbouwde brief aan de gemeenteraadsleden gestuurd om hen op deze en andere onvolkomenheden te wijzen. De conclusie van onze brief is dat de door het Spoorzonebedrijf uitgevoerde analyse niet volledig is en de wens van de raad niet beantwoordt. Alle ingrijpende maatregelen aan de inrichting van de openbare ruimte zijn immers niet nodig, als je in plaats van de bruggen omhoog te leggen, de bruggen gewoon ánders ontwerpt. Daarmee zullen de kosten nauwelijks hoger worden en hoeft de planning niet uit te lopen. Ons advies is daarom: wel doorgaan met de wens om de watergang Spoorsingel (of Phoenixgracht) bevaarbaar te maken.
Inmiddels blijkt na berichtgeving in verschillende kranten ook dat er enorme maatschappelijke steun is voor dit plan. Zo werden er brieven aan de raad gestuurd om dit plan te steunen door de belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier, Bewonersoverleggroep Spoorlijn Delft en Delftse Watersportvereniging. Daarnaast stuurden in de drie dagen na een oproep van mij in de Delftse Post ook nog eens 45 burgers hun reactie naar de raad. Deze reacties zijn vrijwel allemaal positief. Reageren kan nog tot 10 maart via griffie@delft.nl t.a.v. de commissie Spoorzone, Verkeer en Ruimte.
Op 10 maart a.s. bespreekt de commissie SVR opnieuw het plan om de Spoorsingel in Delft bevaarbaar te maken. Ik ben heel benieuwd naar de standpunten van de verschillende partijen en de reactie van de wethouder...
.
Weergaven: 277
Tags:
Bewoners accepteren geen eendenvijver in het AD deze week.
Kijk hier naar de vergadering: http://player.companywebcast.com/delft/20110310_1/nl/Player (vanaf 1 uur 50 minuten)
Zie deze artikelen n.a.v. het debat gisteren in de raad:
"Bootjes vergroten risico's Spoorzoneproject" op de site van de raad;
"Bootjes of eendjes in de gracht? Reactie wethouder teleurstellend" op de site van de VVD Delft.
Opmerking
Welkom bij
Water weblog
© 2025 Gemaakt door Guido van der Wedden. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Water weblog