Water weblog

Guido van der Wedden

Veilig schaatsen, maar zonder je knieën te stoten

Stadsbelangen, VVD en Christenunie, gesteund door SP en Leefbaar Delft, willen graag laten onderzoeken of het toch mogelijk is de singel bevaarbaar te maken. Het is te hopen dat ook de andere partijen dit voorstel aanstaande donderdag in de gemeenteraad zullen steunen, opdat we ons stadsbestuur over vijftig jaar niet een gebrek aan lange termijnvisie hoeven te verwijten.


In Delft op Zondag van 27 maart 2011 laakt ir. Edith Bijleveld, oud-projectdirecteur van het Ontwikkelbedrijf Spoorzone Delft, de plannen voor een bevaarbare Spoorsingel.  De expertise van mevrouw Bijleveld is boven elke twijfel verheven en wij mogen haar als stad zeer erkentelijk zijn: van 1988 tot 2008 heeft zij zich namelijk twintig jaar vol verve ingezet voor het ondergronds krijgen van het spoor.

Mevrouw Bijleveld heeft volkomen gelijk als het gaat om de diepgang van de singel: een diepere singel zou inderdaad hoge meerkosten met zich meebrengen, net als het doortrekken van de singel tot de Watertorengracht om het varen van een rondje om Delft mogelijk te maken. Deze extra investering is in het huidige economische klimaat niet haalbaar. Dat de singel niet dieper of doorgetrokken zou worden, stond daarom helaas vast.

Helaas, want mevrouw Bijleveld heeft volstrekt gelijk dat het - zoals ze stelt - inderdaad het mooist zou zijn als de Spoorsingel wel verbonden zou worden met de Watertorengracht. Dat is echter onmogelijk door de aanwezigheid van de tunnel. Ze stelt dat alleen als DSM weggaat je op termijn misschien een verbinding kunt maken met het water aan ’t Haantje. Dat is nou precies één van de redenen dat we nú moeten kiezen om het doodlopende stuk singel bevaarbaar te maken: opdat we deze optie voor de toekomst open houden en dan alsnog een volledig rondje Delft mogelijk kunnen maken.

Echter, de huidige discussie gaat niet over het dieper maken van de singel, maar over het vergroten van de beschikbare hoogte boven de waterspiegel. Gewelfde bruggen waar je onderdoor kunt varen, in plaats van platte bruggen. De op dit moment geplande diepte van de huidige singel is voldoende voor watertaxi's, roeibootjes en kano's. De bruggen hoeven alleen wat hoger te worden. Er is in dat geval geen sprake van de hoge meerkosten die mevrouw Bijleveld noemt. Ze heeft het verder over een singel waarop je, door de ondiepte, veilig kunt schaatsen. Dat blijft zo. Alleen kun je er straks ook veilig schaatsen, zónder je knieën te stoten tegen lelijke, platte bruggen.

Mevrouw Bijleveld stelt dat de afgelopen weken ‘iedereen plotseling leek te willen’ dat er straks bootjes over de Spoorsingel varen. Het idee van een bevaarbare singel is echter niet nieuw. Al voor 2008 heeft Guido van der Wedden dit idee aangedragen. Het Ontwikkelbedrijf Spoorzone Delft heeft echter altijd een korte termijn tunnelvisie gehad en heeft hier helaas nooit voor open gestaan. Dit is ook mevrouw Bijleveld aan te rekenen. Als ze toen opgelet had, was dit plan nu geen verrassing voor haar geweest. Daarnaast is het zo dat pas nu de werkzaamheden van de tunnelbouwer vorderen, het voor de inwoners van Delft een beetje te bevatten is wat voor metamorfose hier gaat plaatsvinden. Je dan verschuilen achter een formeel besluit dat genomen is op een moment dat dit nog moeilijk voor te stellen was, is dan ook flauw. Dat geldt overigens ook voor haar opmerking dat we 'blij moeten zijn met wat we krijgen'. Delftenaren zijn toch geen kleine kinderen?

Over het nadeel van verhoogde bruggen voor mensen met een beperking en fietsers die er dagelijks gebruik van maken, is al veel gezegd. Het gaat slechts om een zeer beperkte verhoging (ca. 40 cm). Deze bruggen worden dus veel minder 'bol' dan sommige bruggen in het centrum van Delft. Gelukkig is tot nu toe nog nooit een van onze stadsbestuurders gekomen met een plan om deze bruggen plat te maken.

Mevrouw Bijleveld vraagt zich af waarom we de wethouder niet geloven? Omdat in haar naam een notitie is geproduceerd die - zoals een gemeenteraadslid zei - "voor ieder logisch redenerend mens onvolledig" is. Net zoals de wethouder gaat mevrouw Bijleveld niet inhoudelijk in op het voorstel de bruggen gewelfd te maken. Ook zij haalt er allerlei niet ter zake doende argumenten bij. Het gewelfd maken van de bruggen is niét onmogelijk en is geen enorm moeilijke operatie. De verkeersbruggen over de nieuwe Spoorsingel hoeven maar iets verhoogd te worden, ze blijven dan zelfs minder hoog dan de Kapelsebrug.

Weergaven: 192

Reactie van Guido op 30 Maart 2011 op 17.49
Zie ook dit bericht op de website van de VVD Delft en dit bericht in Delftse Post.
Reactie van Guido op 5 April 2011 op 12.45

Helaas heeft het plan het niet gehaald in de raadsvergadering van 31 maart.

 

Zie "Geen bootjes, geen bootbruggen" in Delftse Post, dit bericht op de site van de VVD Delft en het bericht "Bevaarbare Phoenixgracht is een leuk en sympathiek idee, maar daar ..." in Delft op Zondag.

Reactie van Guido op 5 April 2011 op 14.18
Luister hier naar het debat in de raad.
Reactie van Guido op 9 April 2011 op 10.10

Zie ook deze berichten in de regionale pers:

Bootjes in Spoorzone van de baan, AD, april 2011

Streep door bootjesplan, Telegraaf, april 2011

Reactie van Guido op 10 April 2011 op 13.40
Lees hier het interview door Linda Böcker van de VVD Delft met mij over de gang van zake rondom de bevaarbaarheid van de Spoorsingel.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2023   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden