Water weblog

Guido van der Wedden

Geen geld van Delfland voor Monsterse Sluis

In Maassluis ligt aan de haven de Monsterse Sluis. Deze sluis functioneert niet meer. Al tijden zijn er plannen om de sluis weer werkend te maken, als cultuurhistorisch monument. Vandaag maakte Delfland via een persbericht bekend dat Dijkgraaf en Hoogheemraden hebben besloten hier in elk geval niet aan mee te zullen betalen.

 

Monsterse sluis. Foto: Claudia Dohm


Daarom heeft Delfland bekeken wat het openstellen van de Monsterse Sluis betekent voor het werk van Delfland en wat de mogelijkheden zijn. Allereerst zou de sluis weer moeten worden voorzien van een werkend mechanisme. Daarnaast moeten de bruggetjes achter de sluis worden opgehoogd om doorvaart mogelijk te maken. Ook moeten er eventueel maatregelen genomen worden om te zorgen dat het zoute water aan de havenkant niet te veel indringt in het tot nu toe zoete water aan de ‘binnenkant' van de sluis. Kortom, het openstellen van de sluis brengt veel werk met zich mee en is bovendien een kostbare zaak, terwijl het niet direct bijdraagt aan de taken die Delfland heeft: schoon en voldoende water en droge voeten. "Alles bij elkaar heeft Delfland geen reden om financieel bij te dragen aan de plannen om de Monsterse Sluis te renoveren of de doorvaart te herstellen. Zeker niet nu Delfland zich genoodzaakt ziet om grote bezuinigingen door te voeren.", zegt hoogheemraad Adri Bom. "Delfland wil wel meewerken aan een dergelijk project, maar stelt geen financiële middelen beschikbaar."

 

Persoonlijk vind ik het jammer, maar in tijden van bezuiniging wel begrijpelijk, dat Delfland niet wil bijdragen om de Monsterse Sluis als sluis te herstellen, zowel uit cultuurhistorisch oogpunt, als voor de regionale watersport.

 

Weergaven: 141

Reactie van Guido op 21 November 2013 op 10.16

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden