Water weblog

Guido van der Wedden

Kadeverbetering Schie: provincie moet meebetalen!

Delfland versterkt de kade van de polder Schieveen langs de Delftweg in Rotterdam Overschie omdat deze instabiel is. De Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland wil een deel van de kosten bij de provincie leggen.

De bestaande kade is versterkt met stortstenen. De provincie Zuid-Holland heeft verzocht om de versterking met behulp van een damwand uit te voeren, zodat de stortstenen kunnen worden verwijderd en meer ruimte voor de grote schepen in de vaarweg ontstaat. Dit is een veel duurdere oplossing dan de stabiliteit te verbeteren met stortstenen wat strikt genomen voor het waterschap voldoende zou zijn. Het is onduidelijk wie die meerkosten gaat betalen.

Onacceptabel! De AWP Delfland vindt dat het hoogheemraadschap het uitgangspunt moet hanteren dat de veroorzaker betaalt, wat betekent dat de provincie Zuid-Holland de meerkosten van de oplossing die voor de vaarweg beter is moet betalen. Er zijn steeds allerlei overheden die iets van Delfland willen, ik vind dat het duidelijk moet zijn dat ze daar dan ook voor moeten betalen, dit kan niet vanuit de waterschapsbelasting. Ik heb daarom een motie ingediend om te zorgen dat de provincie die meerkosten betaalt. De motie is unaniem door het algemeen bestuur van Delfland aangenomen.

In de vergadering stelde ik ook nog vragen over de schade aan de dijk die volgens omwonenden veroorzaakt zou zijn door het gronddepot van de gemeente Rotterdam aan de overkant van de Schie (links op de achtergrond op onderstaande foto). Toegezegd is dat dit wordt uitgezocht door Delfland.

Guido van der Wedden (AWP Delfland) bij de te versterken kade.

Weergaven: 181

Reactie van Koos Langelaan op 20 November 2014 op 21.53

Logisch dat de provincie mee moet betalen als zij damwanden willen.

Damwanden hebben ook een groot nadeel. Door de rechte wand blijven ontstane golven langdurig terugkaatsen waardoor het vaarwater lang na het passeren van een schip rumoerig blijft. Dit zie je ook b.v. in het Amsterdam-Rijnkanaal, het schip zie je al niet meer maar het water blijft klotsen.

Reactie van Guido op 23 November 2014 op 10.07

Klopt, en de stortstenen zijn ook makkelijker voor kleine zoogdieren en vogels om uit het water te kruipen.

Reactie van Guido op 22 Januari 2016 op 20.37

Ruim een jaar nadat de motie van AWP Delfland werd aangenomen door het bestuur van Delfland, is nu bekend geworden dat de provincie ruim drie ton gaat meebetalen aan de kade in Overschie. Een geslaagde actie dus!

Lees hier de motie van destijds. Lees hier de brief met het bericht dat de provincie gaat meebetalen.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2022   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden