Water weblog

Guido van der Wedden

Naar een plan van de gemeente Midden-Delfland om een kano/sloepenroute te creëren van Schipluiden naar Maasland via de Middelwetering, Oostgaag, Zuidgaag en Noordvliet heeft de Watersportfederatie Westland en Midden-Delfland de bruggen over deze vaarwateren geïnspecteerd op geschiktheid voor een doorgaande route. Uit deze inventarisatie blijkt dat het met een geringe investering mogelijk is om het varen van een rondje Duifpolder mogelijk te maken door een aantal obstakels op de route aan te passen.

Voor de bruikbaarheid voor alle modellen sloepen is een doorvaarthoogte van minimaal 1,5 meter nodig bij een doorvaartbreedte van minimaal 3 meter. Kleinere doorvaartmaten worden als onvoldoende aangemerkt.

Op de route rond de Duifpolder zijn 9 bruggen, waarvan een aantal zal moeten worden aangepast. De aanwezige ophaalbruggen dienen soepel bedienbaar te worden gemaakt, ook te bedienen door lichte personen met weinig spierkracht. Ten behoeve van de bediening in beide richtingen moeten aan weerszijden van elke beweegbare brug eenvoudige aanmeerplaatsen worden gemaakt met een verbinding naar de wal. Dit geldt voor negen ophaalbruggen waarvan er 1 elektrisch bedienbaar is.


Te verwachten valt dat veel watersporters het handmatig op de kant bedienen van de bruggen teveel moeite vinden en dat de route in dat geval weinig zal worden gebruikt. Bediening vanaf het water is daarom aan te raden. Dat kan door het monteren van een hydraulische cylinder die op afstand, vanaf het water, te bedienen is.



Voor de bediening van dit soort bruggen is slechts een knop op een paal voldoende. Een bedrijf in Maassluis, gespecialiseerd in de bouw en onderhoud van dergelijke bruggen, kan de complete montage, inclusief de bediening, leveren voor plusminus 20.000 euro per brug, exclusief de bekabeling van de voeding. Het bouwen van twee aanmeerplaatsen per brug zal wellicht evenveel of meer kosten. Overigens is het onzeker of Delfland vergunning zal verlenen voor de bouw van de aanlegplaatsen.

Verder wordt in het rapport aanbevolen de brug in de Trekkade (doorvaarthoogte 1,0m) te vervangen door een ophaalbrug. De route zal daardoor aan waarde winnen, want bevaarbaar voor alle typen sloepen. Bijkomend voordeel is dat de vooral door fietsers moeilijk te nemen brug ook voor hen een ruimere doorgang zal bieden zonder de steile hellingen.

Voor kanovaarders is het prettig om op verschillende plaatsen in de route in- en uitstapplaatsen te hebben, liefst in het groen. Maar ook in de omgeving van een parkeerplaats waar men met een op de auto meegevoerde kano te water kan gaan.

Conclusie: het creëren van een kano/sloepenroute is mogelijk tegen aanvaardbare kosten en zal zeker aantrekkelijk zijn mits de bruggen die een obstakel vormen worden aangepast. Op deze manier kan met betrekkelijk weinig aanpassingen een circa 9 km lange rondvaartroute worden gecreëerd via de Middelwatering, Oostgaag, Vlaardingervaart en Noordvliet. Hierdoor wordt het tevens mogelijk met een sloep van Schipluiden naar Maasland te varen.

Weergaven: 439

Reactie van Koos Langelaan op 8 Mei 2010 op 19.50
Als er dan toch ingrijpend gerepareerd/gerenoveerd moet worden aan de gaag en de daarin gelegen kunstwerken, maak het dan op "Westland" hoogte dwz. dat de hier gangbare motorboten met een kruiphoogte van 1.70m en een breedte van 3.30m er ook door kunnen. Maakt de doelgroep gelijk stukken groter.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2023   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden