Water weblog

Guido van der Wedden

Kroosoverlast in vijver Parkzoom Delft

Bewoners aan de Parkzoom in Delft klagen over kroos dat vanaf de overkant van de Teding van Berkhoutlaan over een nieuwe stuw van Delfland in hun vijver terecht komt. Omdat er geen serieuze reactie op hun klacht kwam, benaderden zij de AWP Delfland. Vandaag stelde ik daarom in de commissievergadering vragen hierover aan de verantwoordelijk hoogheemraad, die toezegde naar de klacht te kijken.

In het voorjaar is door Delfland een stuw met overstort geplaatst tussen het hogergelegen Oostelijke gedeelte en het lagergelegen Westelijke deel van de Voordijkhoornsepolder. Bij hevige regenval stort water vanuit het hogergelegen deel, waar een bergingstekort is, naar het lagergelegen deel. Hierbij stroomt ook kroos mee, dat in de vijvers van de appartementen aan de Parkzoom terecht komt.

De bewoners maken zich zorgen dat, als dit vaker gebeurt, het kroos de gehele vijver overwoekert, met alle gevolgen van dien. Daarom hebben zij de AWP Delfland, die zich eerder ingezet heeft in de strijd tegen kroos, benaderd. Ik stelde hierover vragen in de commissievergadering. Daarbij noemde ik de oplossing die bewoners voorstelden: een drijvende balk in de stuw leggen, die het kroos (dat immers drijft) tegenhoudt. Hoogheemraad Arie van den Berg dacht op het eerste gezicht niet dat dit zou werken. In de commissievergadering zei hij: "op de momenten dat het kroos over de stuw wil stromen, stroomt er zoveel water, dat het kroos over en onder de balk door zou stromen".

Delfland gaat de klacht bekijken en koppelt een en ander terug naar de bewoners.

Kroosgroei op de vijver van de Parkzoom te Delft met in de verte de duiker onder de Teding van Berkhoutlaan met de stuw

Weergaven: 411

Reactie van Guido op 15 November 2013 op 20.31

Mijn collega Hans Middendorp heeft vragen over bovenstaande problematiek gesteld in de commissie Waterkwaliteit. Het antwoord van het college is als volgt:

Er kan niet voorkomen worden dat bij de incidentele inzet van de stuw ook eenden­kroos overgebracht wordt van het oostelijk deel naar het westelijk deel van de Voordijkhoornsepolder. De inzet van de stuw zal naar verwachting structureel verder afnemen door de bouw van het Gemaal Kerstanjewetering (eind 2014 operationeel), waardoor er minder water via het westelijk deel behoeft te worden afgevoerd. Dit zal de kroosvorming in de Parkvijver beperken.


Kroos komt op heel veel plekken in het watersysteem voor. Delfland neemt structurele maatregelen om kroosgroei te beperken (verlagen voedselrijkheid), maar naar verwachting zal in ons systeem het geheel voorkomen van kroosgroei niet mogelijk zijn. In de praktijk verwijdert Delfland de krooslaag als deze een gevaar voor de waterkwaliteit vormt. Dit is het geval als er een dikke krooslaag ligt, waarbij het zuurstofgehalte te laag wordt en de krooslaag een negatief effect heeft op flora en fauna. Dit is slechts in een beperkt aantal situaties het geval. Deze situatie heeft zich tot nu toe ook in de Parkvij­ver niet voor gedaan. De krooslaag was nog beperkt.


Met de klager wordt contact opgenomen om uitleg te geven over de situatie bij de Parkvijver.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden