Water weblog

Guido van der Wedden

Leuker kunnen we het niet maken, wel 40 euro goedkoper!

Elk jaar betaalt elke inwoner van Delfland gemiddeld 450 euro voor veilige dijken, schoon water en het zuiveren van het afvalwater. Kan dat niet minder? Jazeker, daar zou circa 40 euro vanaf kunnen zonder dat Delfland minder inkomsten krijgt. Hoe? Door de belastingverdeling tussen burgers en bedrijven weer de wettelijke 50%-50% te laten worden, in plaats van dat de burgers 57% van alle lasten dragen. In 2013 heb ik dit namens de de AWP Delfland voorgesteld, maar helaas kon dit standpunt niet op de steun van de coalitiepartijen rekenen. 

Het Algemeen Bestuur van Delfland bepaalt hoeveel procent van de waterschapsbelasting door de inwoners van Delfland wordt betaald en hoeveel procent door de bedrijven, boeren, tuinders en natuur. Volgens de Waterwet kan tussen de 41 en 50 % kosten aan de burgers toegerekend worden. Tot 2008 betaalden de inwoners en de anderen allebei de helft. Het maximale percentage van 50% kan door ons als Algemeen Bestuur nog eens met 10% opgehoogd worden, als sprake is van 'bijzondere omstandigheden.' Van 2008 tot en met 2013 was dit het geval: toen betaalden de inwoners 60% van de belastingen, om de tarieven voor boeren (die dat jaar enorm zouden stijgen) redelijk te houden. Door een wetswijziging zijn de tarieven voor de boeren inmiddels verlaagd. Na 2013 is dit percentage daarom op 57% gezet. De AWP Delfland pleitte er in 2013 al voor om de verhouding terug naar 50% - 50% te zetten, waardoor de inwoners van Delfland daadwerkelijk lagere waterschapsbelastingen zouden gaan betalen. Dit voorstel kon helaas alleen rekenen op de steun van de PvdD. Helaas dachten de coalitie van boeren en bedrijven, het CDA, de PvdAWater Natuurlijk en oppositiepartijen VVD en Natuurterreinen hier anders over. 

Rond verkiezingstijd wordt van alles beloofd, maar ik verzeker u dat, mocht ik opnieuw gekozen worden, ik in september 2015 opnieuw zal voorstellen de percentages terug te zetten naar 50% - 50%. Dat scheelt enkele tientjes belasting per jaar per huishouden. Hoe groter onze partij, hoe meer kans dat we dit voor elkaar krijgen. Stem daarom AWP Delfland!

Delfland wil drie kantoren samenvoegen in het hoofdkantoor. Dat klinkt als een mooie bezuiniging, maar eind 2014 bleek dat het college voorstelde het kantoor van Delfland te verbouwen voor bijna 20 miljoen. Dit zou de volledige bezuiniging teniet doen. De AWP Delfland vindt het een goed idee kantoren samen te voegen, maar het moet de burger wel netto wat opleveren.  De verbouwing mag dus geen 20 miljoen kosten. Geen enkele andere partij was het met ons eens. Na de verkiezingen valt het definitieve besluit. Stem ook daarom AWP Delfland!

Ik ga mijn best doen voor 40 euro minder per jaar komende periode!

Weergaven: 146

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2019   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden