Water weblog

Guido van der Wedden

Met je elektrische sloep vanuit Leiden naar Schipluiden of Naaldwijk varen en daar aanleggen bij een restaurant om iets te eten en drinken terwijl je sloep oplaadt voor de terugweg? Om liefhebbers van deze stille en schone manier van varen naar Midden-Delfland en Westland te lokken, moeten er bij horeca aan het water oplaadpalen voor elektrische vaartuigen komen.

Samen met de Stichting Groen Goud organiseerde ik gisterenochtend daarom een ondernemersbijeenkomst over de nut en noodzaak van elektrische oplaadpalen voor vaartuigen. Deze bijeenkomst vond plaats in 't Sonnetje te Maasland. Er was brede interesse vanuit ondernemers uit Midden-Delfland, Westland en Vlaardingen in informatie over de mogelijkheden van oplaadpalen voor elektrische voertuigen.

De ochtend begon met een korte toelichting door Hilda Jeninga van GZH op de ontwikkeling van het vaarknooppuntensysteem dat in Westland en Midden-Delfland wordt uitgerold. Voor drie categoriën schepen (kano's, sloepen en kajuitboten), worden op dit moment knooppuntenbordjes geplaatst. Volgend voorjaar komen er informatiepanelen en wordt een kaart uitgegeven waarop de vaarknooppunten staan aangegeven. Het vaarknooppuntennetwerk wordt aangesloten op dat van Haaglanden.


Hierna vertelde Anton Schiere van de Vereniging Elektrisch Varen Nederland (EV-NL) over elektrisch varen. De afgelopen paar jaar is de vloot aan elektrische vaartuigen in Nederland toegenomen van 3.500 naar 5.000 nu, veelal zijn dit sloepen. Dit betreft zowel een nieuwe markt van mensen die niet eerder een boot hadden als de ombouw van bestaande dieselboten naar hybride boten. Zo'n elektrische sloep kost tussen de twintig- en veertigduizend euro, wat aangeeft dat het om een redelijk koopkrachtige doelgroep gaat, die je dan ook graag naar je horeca-onderneming lokt. Dit lokken zou dan kunnen met het aanbieden van een faciliteit als een elektrische oplaadpaal.

Anton Schiere vertelde verder over de soorten oplaadpalen en wat er zowel komt kijken bij het plaatsen van zo'n oplaadpaal. De kosten zijn circa 4.000 euro en er zijn verschillende types. Ondernemers met een elektrisch oplaadpunt worden opgenomen op de digitale kaarten op de site van EV-NL, zodat recreanten hun routes kunnen uitstippelen met voldoene pauzes om op te laden. Een elektrisch vaartuig vaart een hele dag op de accu, dus met name voor watersporters die van ver komen is zo'n laadpunt bij horeca nuttig.

De aanwezige ondernemers stelden vele vragen om te bepalen of zij een oplaadpunt gaan plaatsen. Mogelijk is het haalbaar hier gezamenlijk een subsidie voor aan te vragen.

Weergaven: 340

Reactie van Guido van der Wedden op 15 Juni 2014 op 10.36

Luister ook dit radio-interview op WOS-nieuws.

Reactie van Koos Langelaan op 29 Juni 2014 op 23.28

Leuk, elektrisch varen, maar wat is het nut hiervan?. De benodigde stroom moet toch ergens vandaan komen, Kolencentrale? Kerncentrale? Gewoon het "probleem" verplaatsen, het is dan uit het zicht, meer niet.

Reactie van Guido van der Wedden op 30 Juni 2014 op 6.48
Beste Koos, dat klopt. Voordeel is dat de uitstoot niet plaatsvindt vanuit je boot (maar via de schoorstenen van die kolencentrale) en dat het stiller is: maximaal genieten op het water dus.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2025   Gemaakt door Guido van der Wedden.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden