Guido van der Wedden
De watersportvereniging (WSV) Westland houdt tweejaarlijks een vaartocht met gemeenteraadsleden van die gemeente. Ik was gevraagd mee te varen om iets te vertellen over het werk van Delfland in het Westland. Ik ben daarbij ingegaan op twee zaken: het waterplan Westland en de belangen van Delfland bij recreatievaart. Een kort verslag.
Recreatievaart
Zeker op een mooie dag wordt er veel gevaren in het Westland. Daarbij is het voor Delfland van belang dat er niet harder wordt gevaren dan de maximumsnelheid (6km/uur). Dit om te voorkomen dat (natuurvriendelijke) oevers beschadigen door golfslag. Bij natuurvriendelijke oevers mag niet aangemeerd worden. Problemen met het vaarwater kunnen worden gemeld via het meldpunt van Delfland.
Ik heb de aanwezige watersporters de volgende vragen gesteld:
Hierop kwam al direct reactie. Zo bleken de vragen naar locaties voor aanlegvoorzieningen en toiletten net ook in de raad waren gesteld. Aanwezige leden van WSV Westland hadden er ook hun ideeën over. In de kom tussen de Groeneveldsepolder en Woudsepolder zouden ze wel een afmeervoorziening willen, zodat je er even kan stilliggen zonder het land op te gaan. maar zonder walvoorzieningen als bankjes en zo, want dat verstoorde de natuur maar.
Toiletvoorzieningen hebben ze het liefst op de wal op locaties in nabij bebouwing om zo het buitengebied het buitengebied te laten.
Vrijwel alle aanwezigen wisten dat de maximumsnelheid zes km/u is. Ze gaven aan dat de overtreders speedboten van buiten het gebied waren. Er werd gevraagd om meer handhaving, niet beperken tot die paar zondagen in het jaar. Verder werd opgemerkt dat de handhavers veel te 'lief' zijn en vriendelijk zwaaiend rondvaren zonder boten zonder sticker te beboeten. Vraag was of handhaving wat strenger kan optreden.
Waterplan
Het waterplan is het gezamenlijke plan van de gemeente en Delfland om de wateropgave in het Westland aan te pakken. Het plan bevat en uitvoeringsprogramma dat jaarlijks een update krijgt. Ik heb de volgende aspecten uit het waterplan benoemd:
Voor de bestrijding van wateroverlast is in het Westland maatwerk nodig om acceptabele oplossingen te vinden. Dit komt door het intensieve grondgebruik, de grote economische belangen, de ruimtelijke inrichting en de ernst van de wateroverlast (laatste keer 13 oktober 2013 in De Lier). De oplossing van een waterprobleem kan ook gevonden worden buiten het watersysteem (bijvoorbeeld ophogen van gronden of vasthouden van regenwater).
Voor wat betreft de waterkwaliteit zijn twee aspecten van belang. Voor de chemische waterkwaliteit (hoe schoon het water is) is een gezamenlijke aansluitstrategie uitgewerkt en al grotendeels uitgevoerd: het buitengebied van de gemeente is gerioleerd, praktisch alle bedrijven zijn aangesloten. De gemeente is nu bezig met het project “juist gebruik” om te zorgen dat de bedrijven de riolering op de juiste manier gebruiken (bijvoorbeeld geen hemelwater lozen op het riool, een bufferruimte voor rioolwater op eigen terrein, alleen lozen op de riolering wanneer het rioolsysteem dit kan verwerken).
Voor de ecologische waterkwaliteit (hoeveelheid leven in het water) wordt samenhang gezocht met de groenblauwe dooradering zoals aangegeven in de gemeentelijke structuurvisie. Inmiddels zijn bijvoorbeeld langs de Vlotwatering en de Monsterse Vaart al natuurvriendelijke oevers aangelegd. Een vispaaiplaats is in de zeven gaten van Van Linge gerealiseerd. In Kwintsheul (Holle Watering) zijn, als pilot, drijvende oevers langs een kade aangelegd. Hier wordt in de zomermaanden druk gevaren, de vraag is of dit goed samen zal gaan.
In de gemeente Westland zijn nog dijken die niet aan de normen voldoen en die verbeterd moeten worden. Op veel van deze kaden liggen wegen en dat maakt goede afstemming tussen gemeente en Delfland noodzakelijk. Nu de programmering van de kadeverbeteringen bij Delfland bekend is wordt samen met de gemeente gekeken waar we wegonderhoud en kadeverbeteringen kunnen combineren zodat we het werk tegen de laagste maatschappelijke kosten en minimale overlast voor de omgeving kunnen realiseren.
Waterrecreatie en wensen
Jolanda Robinson van de stichting Groen Goud ging in op het belang van waterrecreatie en de secretaris van de watersportvereniging lichtte het wensenlijstje van de vereniging toe. Voorzitter Kees Kornaat wees de raadsleden op de goede samenwerking in de afgelopen periode, waarin bijvoorbeeld enkele bruggen verhoogd zijn waardoor de bevaarbaarheid van het Westland flink is toegenomen. Hij riep de raad op om deze goede samenwerking onverkort door te zetten.
Weergaven: 227
Tags:
Zie ook dit bericht op de website van D66 Westland.
Opmerking
Welkom bij
Water weblog
© 2025 Gemaakt door Guido van der Wedden. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Water weblog