Water weblog

Guido van der Wedden

Project Nieuwe Waarden Alblasserwaard 88 miljoen duurder

Het project Nieuwe Waarden in de Alblasserwaard van waterschap Rivierenland blijkt 88 miljoen duurder te worden. Een overschrijding van 63% van het aanvankelijke budget van 140 miljoen. Dat blijkt uit een actuele kostenraming van het project. Een paar euro extra belastingverhoging per huishouden is het gevolg. Er zijn duidelijk fouten gemaakt in de oorspronkelijke manier van begroten, inflatie is niet meegenomen en er zijn kosten niet meegenomen. De AWP Rivierenland wil weten of dezelfde fouten ook bij andere projectramingen zijn gemaakt en wat de consequenties zijn in de organisatie en stelt hierover schriftelijke vragen.

Het eeuwenoude watersysteem in de Alblasserwaard zit aan zijn grenzen. Het lukt niet meer om de peilen op dit boezemstelsel met de twee gemalen in Kinderdijk te beheersen. Ook zijn grote delen van de boezemkades in dit gebied niet meer sterk en/of hoog genoeg. In tijden van droogte wordt bij Elshout-Kinderdijk het water uit de Lek in gelaten. Door de lage rivierstanden in de zomer en zeespiegelstijging dringt het zoute zeewater verder de rivier op, landinwaarts. Dat zilte water is niet goed voor de landbouw en natuur. Door klimaatverandering nemen deze problemen in de toekomst verder toe. Daarnaast is er in de Alblasserwaard sprake van bodemdaling en zijn veel kades niet hoog en/of stevig genoeg. Door een nieuw gemaal ten noorden van de Kanaaldijk Noord in Hardinxveld-Giessendam te bouwen, hoeft niet al het water via Kinderdijk te worden af- en aangevoerd. Hierdoor zijn de waterpeilen op de boezems beter te beheersen én hoeven minder kades te worden verbeterd. 

Op maandag 20 januari werd het bestuur gemeld dat de kosten voor dit project afgerond 230 miljoen euro zouden worden, in plaats van de aanvankelijke 140 miljoen. Oorzaken onder andere: een foute raming, indexatie niet meegenomen, lage risicoinschatting, kosten die niet zijn meegenomen. Eind maart wordt het bestuur gevraagd deze extra kosten in de begroting voor 2026 en daarna op te nemen. Uit de stukken blijkt geen enkele vorm van schuldbewustheid over de gemaakte fouten, er is niets te lezen over hoe dit in de toekomst te voorkomen, zelfs de magische woorden 'we gaan evalueren hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen' worden niet genoemd. Ik vind dat schaamteloos. 88 miljoen is een enorm bedrag. Uit beantwoording van vragen van de BBB blijkt dat de belasting hierdoor 0,2% moest stijgen in 2029 en 0,7% in 2030 en 0,5% in 2031. Elk huishouden gaat dit foutje dus in de portemonnaie voelen: een paar euro extra belastingverhoging per huishouden is het gevolg. De AWP heeft schriftelijke vragen gesteld over de consequenties. Op 24 maart in de commissievergadering is dit onderwerp ook geagendeerd.

Vogelvluchtimpressie van het nieuwe boezemkanaal, gezien vanaf de Giessen (bron: website waterschap):

Weergaven: 11

Reactie van Guido van der Wedden op 24 Maart 2025 op 9.51

Inmiddels is de beantwoording van onze schriftelijke vragen binnen. 

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2025   Gemaakt door Guido van der Wedden.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden