Water weblog

Guido van der Wedden

Schaapweimolen raakt wind kwijt aan Tennet

In Rijswijk zijn onlangs drie rijen populieren geplant op 150 tot 200 meter van de Schaapweimolen op het Tennet-terrein. Als deze bomen straks groter worden, zullen ze de werking van deze molen beperken. De Schaapweimolen is eigendom van het hoogheemraadschap van Delfland. De Partij van de Arbeid trekt daarom samen Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland en Water Natuurlijk aan de bel.

Deze partijen vinden namelijk dat de beste manier om cultuurhistorisch erfgoed zoals molens te beschermen, het behoud van hun functie is. Maar niet alleen om cultuurhistorische redenen is het jammer, ook om waterstaatkundige redenen: de windmolens in ons gebied kunnen in noodsituaties, als de stroom uitvalt en diesel niet aan te voeren is, bijvoorbeeld tijdens een ramp of oorlog, gebruikt worden om te helpen met het droogmalen. Dat kan alleen als ze voldoende wind hebben. Als de molenbiotopen verder ingeperkt worden, verliezen we onze back-up in echte noodsituaties. Daarnaast helpen molens nu op gewone dagen de gemalen een duurzaam handje met droogmalen. Ook vanuit milieutechnisch oogpunt is het daarom jammer. 

Net geplante bomen aan de overkant belemmeren straks de vrije windvang van de molen...

 

De waterschapsbestuurders van PvdA, AWP Delfland en Water Natuurlijk vragen het college van dijkgraaf en hoogheemraden daarom via het stellen van schriftelijke vragen om in actie te komen om deze molen te beschermen.

De AWP Delfland maakte zich eerder hard voor behoud van de functie van molens.

Weergaven: 124

Reactie van Guido op 15 Juni 2015 op 19.05

Inmiddels zijn de antwoorden van Delfland binnen, conclusie: Delfland gaat zorgen dat Tennet de bomen verwijdert.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2019   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden