Water weblog

Guido van der Wedden

Volgende maand zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. In 2010 bekeek ik de verkiezingsprogramma's en concludeerde dat alleen VVD en GroenLinks daarin aandacht aan water besteedden. In 2013 heeft het hoogheemraadschap van Delfland alle politieke partijen in het gebied benaderd en gewezen op het belang van een waterparagraaf in hun programma. Ook het expertise platform water heeft bij de partijen gepleit om watertoerisme op te nemen. Wat blijkt? Veel meer partijen dan in 2010 hebben iets over water opgenomen, al is de aandacht bij VVD en GroenLinks nog altijd het grootst.

GroenLinks legt net als in 2010 meer de nadruk op waterkwaliteit en kennis en heeft een programma water opgenomen in het verkiezingsprogramma: Nederland staat volgens GroenLinks wereldwijd bekend om zijn 'waterkennis' en veel van die kennis zit in Delft. De laatste jaren is gewerkt om Delft op de kaart te zetten als 'waterstad'. Door meer samenwerking tussen bedrijven, instituten, TU en de gemeente kan meer bereikt worden. Dit past ook goed in het thema duurzaamheid, waar Delft zich op wil profileren. GroenLinks steunt de keuze voor 'water' als herkenbaar Delftse expertise. Verder wil de partij:
-    bereikbaarheid per watertaxi kan Lijm & Cultuur;
-    aanleg van natuurvriendelijke oevers langs zoveel mogelijk watergangen;
-    waterdoorlatende bestrating toepassen waar mogelijk;
-    verbeteren bestekken groenonderhoud om ecologische waarden beter te behouden (overleg met natuurorganisaties);
-    waar mogelijk het toepassen van vegetatiedaken en -gevels stimuleren.

De VVD legt meer de nadruk op de economische kant van het water. Zo wil deze partij gebruik maken van de binnenwateren voor de recreatie en een betere bereikbaarheid over het water en heeft hierover een hele waterparagraaf in het verkiezingsprogramma opgenomen:
Delft leeft met het water in de stad: de grachten, de havens, en het Rijn-Schiekanaal. Er wordt op gevaren, in gevist en in gezwommen. Het water wordt tegengehouden met kaden, dijken en gemalen om droge voeten te houden. Klimaatverandering met meer regenval en een stijgende zeespiegel dwingen tot maatregelen.
Water- en deltatechnologie zijn onderdeel van de identiteit van Delft. Kennisinstituten als de Technische Universiteit Delft, Deltares, TNO, UNESCO-IHE en het Hoogheemraadschap Delfland, waardoor aan de economie van Delft wordt bijgedragen. Een breed waterprogramma wordt uitgevoerd, waarbij mede door de vereniging Regio Water het watertoerisme op de agenda wordt gezet.
Delft ligt aan een doorgaande waterweg, het Rijn-Schiekanaal en de daarmee verbonden wateren. Mogelijkheden van het water voor zowel recreatiedoeleinden als voor transport worden nog onvoldoende benut.

De VVD wil:
-    Goede samenwerking en afstemming met alle partners binnen en buiten Delft bij het oplossen van de waterproblemen en mogelijke activiteiten;
-    De waterkennis van Delft zichtbaar maken in een Watercentrum;
-    Stimulering van de samenwerking met de kennisinstituten door ontwikkeling van een water- en deltatechnologiecluster op Science Port Holland;
-    Technostarters actief betrekken bij het uitdragen van kennis over water;
-    Terugbrengen van grachten in de Binnenstad, vooral met het oog op de waterafvoer;
-    Een bevaarbare waterring rond het centrum van Delft met realisatie van de Phoenixgracht en doortrekking naar de Kolenhaven;
-    Meer (vaste) aanlegplaatsen met voorzieningen voor de recreatievaart, onder andere door herinrichting van de Zuidkolk, de Nieuwe Haven en de entrée van de Kolenhaven;
-    Beter toezicht en handhaving van vaarregels.

Met als resultaat
-    Een Deltacluster op Science Port Holland met ruimte voor startende ondernemers;
-    Een Watercentrum voor het uitdragen van kennis over water in de breedste zin, waarbij jaarlijks een evenement om de burgers van Delft bewust te maken van water als ook een jaarlijkse waterconferentie om de de waterkennis werelwijd te etaleren;
-    Geen wateroverlast door hoge waterstanden en plotselinge regenval;
-    Een waterweg rond de Binnenstad met mogelijkheden voor bevoorrading en recreatie;
-    Minimaal verdubbeling van het aantal (vaste) aanlegplaatsen voor de recreatievaart;
-    Grotere veiligheid op het water.

Het CDA wil volgens het verkiezingsprogramma een groen- en watertoets uitvoeren bij bestaande en nieuwe ontwikkelingen. Het juist toepassen van groen- en waterbeleid voor een project zorgt voor een leefbare buurt en gemeente. Verder wil het CDA het aantal aanlegsteigers in en rond de stad uitbreiden om het vervoer over water te stimuleren. De Canalhoppers zijn daar een goed voorbeeld van.

Volgens D66 heeft Delft een band met water, zowel door de Schie en grachten als op kennisgebied. De grachten leveren nu vooral mooie plaatjes en gezellige terrasboten, maar bieden nog extra (toeristische) mogelijkheden. D66 is volgens het verkiezingsprogramma voor waterinitiatieven zoals maatwerkdistributie en extra aanmeerplaats en bij attracties, mits in overleg met buurtbewoners. Als een gemeentelijke bijdrage wordt gevraagd, moet het plan extern getoetst zijn op financiële degelijkheid.

Waterspeeltuin en kinderboerderij blijven als het aan de ChristenUnie ligt open.Waterbeheer is volgens het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor Delft van groot belang om het onderlopen van straten aan grachten te voorkomen. Een goede afstemming met het hoogheemraadschap is daarvoor noodzakelijk.

Net als de ChristenUnie wil de PvdA dat de waterspeeltuinen voor de stad behouden blijven. Verder komt het woord 'water' niet in het verkiezingsprogramma voor.


Stadsbelangen wil volgens het verkiezingsprogramma dat het ingezette beleid op het onderwerp water verder vorm wordt gegeven.Kandidaat Koos den Haan zegt op de website: "Delft zonder Stadhaven is ondenkbaar. Een Stadshaven levert zo veel meer op voor onze stad. Dat vinden velen en daar wil ik aan werken, want UW boodschap is ons werk!".


De SP wil in haar verkiezingsprogramma bedrijvigheid aan het water (bijvoorbeeld langs de Schie) bevorderen, zo kan het vervoer daarvoor effectief en milieuvriendelijk plaatsvinden.

Alleen in de verkiezingsprogramma's van Onafhankelijk Delft en STiP komt het woord water niet voor. Van de Partij voor Sociale en Maatschappelijke Vernieuwing en de Delftse Ouderenpartij kon ik geen website of programma vinden.

Weergaven: 200

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden