Water weblog

Guido van der Wedden

Nog geen bestemming voor gemaal Delftse Hout

De AWP Delfland heeft donderdag 6 april 2010 in de commissie watersystemen bij verantwoordelijk hoogheemraad Arie van den Berg opnieuw geïnformeerd naar de voortgang bij het vinden van een nieuwe bestemming voor het oude Gemaal van Nootdorp in de Delftse Hout. Vorig jaar april was het hoogheemraadschap van Delfland nog van plan dit gemaal te slopen, terwijl bleek dat natuurvereniging KNNV het graag wilde gebruiken als bezoekerscentrum.De AWP Delfland heeft zich toen ingezet voor behoud van het karakteristieke gebouwtje aan de rand van de Delftse Hout, waarna Delfland toezegde een herbestemming te zoeken. Sindsdien is het steeds angstvallig stil gebleven. De AWP Delfland heeft tussendoor meerdere malen geïnformeerd naar de stand van zaken. Zie dit bericht. Zo ook afgelopen dinsdag in de commissievergadering.


Hoogheemraad Van den Berg bevestigde in de commissievergadering dat het vinden van een nieuwe bestemming volgens schema in februari 2010 had moeten zijn afgerond, maar dat e.e.a. nog loopt en dat hij hierover geen nadere mededelingen kon doen. Wordt vervolgd...


De AWP Delfland is voorstander van behoud van het gemaal. In de ondergrondse ruimte waar eens het water naarboven werd gepompt, overnachten nu zeldzame vleermuizen.


Locatie gemaal.

Weergaven: 346

Reactie van Koos Langelaan op 11 April 2010 op 21.52
Waarom zou je het slopen? Verkoop het voor een symbolisch bedrag aan KNNV, probleem opgelost, iedereen blij!
Inclusief de vleermuizen!
Reactie van Guido op 12 April 2010 op 7.25
Helemaal mee eens!
Alleen, de koper moet wel in staat zijn de fundering van het gebouw goed op te knappen. Het staat namelijk in een veendijk en als Delfland hebben we liever niet dat daar bouwvallen in staan.
Reactie van Guido op 1 Maart 2013 op 15.15

Er is nog steeds geen nieuws.... Het gemaal is niet verkocht, men is "nog bezig".

Reactie van Guido op 17 Mei 2013 op 19.54

Er is inmiddels nieuws:

 

"Het collegebesluit om het Oude gemaal van Nootdorp bij openbare verkoop te vervreemden is genomen op 21 februari 2011 (nummer 24193).

In de commissie BOB op 12 februari 2013 heeft hoogheemraad Wiegman de toezegging gedaan geen objecten te zullen vervreemden, voordat het beleid voor cultuurhistorisch vastgoed is vastgesteld. Naar aanleiding van deze toezegging heeft Delfland (voorlopig) de verkoop van het Oude gemaal stopgezet."

Reactie van Koos Langelaan op 18 Mei 2013 op 0.15

Het klinkt misschien wat overdreven, maar dit soort gebouwtjes zijn toch een soort cutureel erfgoed. Er is in onze regio al zoveel verdwenen. Wees er een beetje zuinig op.
Wat gesloopt is komt nooit meer terug!

Reactie van Guido op 18 Mei 2013 op 3.19
Klopt, daarom hebben wij sloop ook tegen gehouden. We zouden alleen zo graag zien dat zo'n gebouw een nieuwe, passende bestemming krijgt in plaats van nu al weer drie jaar leegstand, want daar wordt het niet beter van!
Reactie van Koos Langelaan op 20 Mei 2013 op 16.24

Moet het toch niet al te druk worden, dan gaan de vleermuizen weg!

Reactie van Guido op 20 Mei 2013 op 16.58

Mee eens, daarom dacht ik dat de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (die belangstelling had/ heeft) wel een passende partij was!

Reactie van Guido op 20 Juni 2013 op 14.16

Vandaag heeft hoogheemraad Wiegman in de VV toegezegd dat voor het einde van 2013 de Nota Cultureel Erfgoed van Delfland wordt vastgesteld, waarna een beslissing kan worden genomen over het al dan niet vervreemden van het gemaal Nootdorp.

Reactie van Guido op 21 November 2013 op 10.22
Vandaag in de VV heeft hoogheemraad Wiegman (PvdA) gemeld dat er een bodemvervuilingsprobleem is, dat eerst moet worden opgelost. Daarna moet de gemeente de bestemming nog regelen, waarna het gemaal kan worden afgestoten. Dit duurt erg lang, maar volgens de hoogheemraad "kijken we bij historisch erfgoed niet op een dag". In dat kader past ook het uitstel van de oplevering van de notitie over historisch erfgoed: die komt pas begin 2014....

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2023   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden