Water weblog

Guido van der Wedden

Voorbeeld voor Delft: Zieken in Den Haag krijgt historische haven

Het Zieken in Den Haag krijgt een historische haven waar vanaf het voorjaar historische schepen voor anker kunnen gaan. De nieuwe haven levert een bijdrage aan het versterken van de economische en toeristische structuur van de Stationsbuurt. Wethouder Rabin Baldewsingh (Leefbaarheid) en raadslid Willem Minderhout (PvdA) gaven maandag 22 februari het startsein voor de aanleg van de haven. Een mooi voorbeeld voor Delft.Wethouder Baldewsingh en raadslid Willem Minderhout gaven het startsein (bron: weblog Willem Minderhout)


De komst van de historische haven is het gevolg van een initiatiefvoorstel van raadslid Willem Minderhout. Met dit voorstel wil hij een duidelijke impuls geven aan de belevingswaarde van de Haagse Binnenstad. De grachten krijgen weer een functie en de attractieve waarde voor zowel toeschouwers als voor degenen die van het water gebruik maken neemt toe.

Historische foto van het Zieken (bron: gemeente Den Haag)

De historische schepen liggen straks aan een 150 meter lange drijvende steiger die aan de zijde van het Zieken wordt aangelegd. Op de steiger komen elektra-aansluitingen en watertappunten. Via de Spuibrug is de haven toegankelijk. De drijvende steiger ligt los van de kademuur en samen met een hoog toegangshek moet dit ongewenst bezoek voorkomen. Het ontwerp van de haven laat zich prima combineren met de aanwezige groene trambaan zonder dat daarbij de veiligheid van de bezoekers in het geding komt.

Delft zou wat mij betreft een voorbeeld moeten nemen aan dit initiatief. Delft pretendeert immers een waterstad te zijn, maar ondanks de unieke kans die het spoorzoneproject biedt, komt er zoals het er nu naar uitziet een ondiepe, onbevaarbare, doodlopende sloot met lage bruggen. In plaats hiervan zou de Spoorsingelgracht bevaarbaar gemaakt kunnen worden. Door de gracht een functie te geven, wordt, net zoals in Den Haag, de attractieve waarde van het water voor zowel toeschouwers als voor degenen die van het water gebruik maken verhoogd!Visie op Spoorsingel te Delft met bevaarbaar water


De VVD Delft deelt deze visie en heeft bevaarbaar water en herstel van de stadssingel rond Delft in hun verkiezingsprogramma opgenomen.

Lees meer over het herstel van de stadssingel rond Delft.

Lees meer over de haven bij het Zieken in Den Haag in dit persbericht van de gemeente Den Haag.

Weergaven: 400

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden