Water weblog

Guido van der Wedden

Watersporters angstig voor doortrekken Hooipolderweg

Watersporters maken zich zorgen om de plannen om de Zuidhoornseweg te verbinden met de A4, via het doortrekken van de Hooipolderweg in Den Hoorn. Hierdoor zal veel meer verkeer over de brug over de Gaag (de 'Overgaag') gaan rijden. De Gaag is de belangrijkste vaarroute van Delft naar Midden-Delfland en het Westland. Zal deze zeer lage brug straks open blijven gaan voor recreatieschepen of kiest men voor de automobilist?

Overgaag: straks 20.000 auto's per etmaal over deze brug? (foto © earshot)

Door het doortrekken van de Hooipolderweg krijgt Delft vanaf het Reinier de Graafgasthuis via Den Hoorn een aansluiting op de A4. Verkeer kan dan over de Reinier de Graafweg en de Zuidhoornseweg, via de Overgaag, de verlengde Hooipolderweg nemen naar de snelweg. Over deze wegen zouden naar schatting circa 20.000 auto's per etmaal gaan rijden.

Niet allen omwonenden maken zich zorgen over dit plan, ook watersporters. Als deze brug in de spits een paar keer geopend moet worden voor scheepvaart, zullen zich lange files gaan ontwikkelen, wat niet gewenst is. Botenbezitters zijn bang dat voor de automobilist gekozen gaat worden en niet voor de schippers. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de Overgaag in de toekomst in de ochtend- en avondspits niet meer bediend gaat worden.


Een van de bewoners van de nabijgelegen Tramkade, zelf watersporter, heeft het plan geopperd om vaart te maken de Lookwatering weer bevaarbaar te maken voor kleine bootjes met doorvaarthoogten tot 1 meter 30. Dan kunnen bewoners van Den Hoorn via de Lookwatering naar het achterland van Midden-Delfland en Westland varen zonder onder de Overgaag door te hoeven. Hierdoor zou deze brug in de spits gesloten kunnen blijven. Dat betekent wel dat twee lage bruggen in de Lookwatering verhoogd moeten worden: de brug in de Woudseweg (Rijstuin Heul) en de brug naar het lint. Met deze verbeteringen zou de Lookwatering bevaarbaar zijn, waardoor de brug Overgaag minder vaak omhoog en omlaag hoeft. Daarnaast verbetert het netwerk aan regionale vaarwegen hierdoor aanzienlijk en krijgt Den Hoorn meer aantrekkingskracht voor toeristen over het water.

Een andere optie zou zijn de vaste doorvaarthoogte van de brug Overgaag te verhogen tot 1,30 m, zodat deze alleen bij grotere boten open hoeft. Dit zal echter wel erg duur worden, zeker gezien deze brug nog vrij nieuw is.

Door de bouw van de spoortunnel in Delft kan tot 2016 niet van Delft naar Midden-Delfland gevaren worden via de Buitenwatersloot, waardoor botenbezitters in de regio al flink gedupeerd zijn. Hopelijk komt er na 2016, als deze route na 5 jaar eindelijk weer open gaat, niet een nieuw obstakel bij!

Weergaven: 872

Reactie van Guido op 2 September 2013 op 7.02

Aanvulling: 20.000 voertuigen per etmaal: als het grootste deel overdag rijdt, wil dat zeggen circa 30 voertuigen per minuut (en in de spits nog meer). Als de brug 5 minuten open moet om een sloepje door te laten, betekent dit een rij wachtende auto's van 150 voertuigen!

Reactie van Guido op 23 September 2013 op 16.02

Zie ook het artikel "Watersporters angstig voor doortrekken Hooipolderweg" in de Schakel Midden-Delfland van 19 september 2013.

Reactie van Koos Langelaan op 2 December 2014 op 15.55

Hier valt idd het ergste te vrezen voor de watersporters. Provincie en gemeente zijn toch al niet veel geïnteresseerd in het wel en wee van de watersport. Zoals je nu al kunt zien aan een jarenlange afsluiting in Delft bij de spoortunnel en ook al eens in het verleden tijdens de bouw van het aquaduct bij de Gaag voor de nieuwe A4. Konden we enkele jaren geleden nog ongestoord van Delft naar Midden Delfland varen met als enige beweegbare brug de oude ophaalbrug in Schipluiden, nu ligt er al een hele serie ophaalbruggen. Bewust of onbewust een soort ontmoedigingsbeleid. En als uiteindelijk de watersporters deze route gaan mijden heeft men alsnog een reden deze bruggen straks helemaal niet meer te bedienen.

Mocht de Lookwatering ooit bevaarbaar worden gemaakt moeten we ons sterk maken de bruggen te verhogen tot 1.80 en niet alleen voor de sloepen tot 1.30m. Ook de watersporters met iets grotere boten willen graag blijven varen..

Reactie van Guido op 4 Juli 2015 op 20.46

Zie voor het vervolg ook dit bericht.

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2024   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden